Nokturno přehled

Nokturno https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56456/bmid_nokturno-nbU-56456.jpg 4 52 52

Podtitul : Volná variace na známé téma Novela je volnou variací na známé téma lidické tragedie. V předvečer okupace Československa se odehraje v Lidicích soukromá tragedie jedné rodiny. Otec při rodinné hádce zabije svého syna. Je odsouzen na několik let vězení, což ho absurdně zachrání před smrtí. Autor ve své fiktivní dokumentární rekonstrukci domýšlí politické motivy, historické okamžiky i morální a lidská hlediska událostí kolem heydrichiády, dopad politiky na jednotlivé lidské osudy i absurdnost konečných závěrů této události.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nokturno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

ZuzanaK.
24.05.2021

Čtivé, poutavé, příjemný styl, opět velmi kvalitní užití jazyka.

Claricia
29.02.2020 5 z 5

Velmi zajímavé a čtivé pojetí lidické tragédie. Pohled z jiného úhlu, pohled subtilní a přitom silný. Mahler jako vždy skvělý.


Šetčet
14.06.2018 4 z 5

Několik dějových linek v drobné knížečce drží překvapivě dobře pohromadě, přestože se navzájem propojují jen okrajově. Na druhou stranu jsou okolnosti atentátu dobře známé a tisíckrát převyprávěné v obrazové i textové formě, takže jejich další přežvykování může leckomu připadat zbytečné. Obzvláště když hlavní motiv je dostatečně silný natolik, aby celý děj unesl sám.
Trochu mi vadilo mísení reálných událostí s fabulacemi; třeba snahy o ponor do mysli parašutistů nebo náčrt Heydrichova sexuálního života. To má v literatuře nepochybně své místo, ale těžko pak lze výsledek nezývat dokumentární rekonstrukcí.
Vzhledem k inzerci na obálce jednoho z novějších vydání a zároveň osobě autora předlohy a scénáře v jednom se nelze ubránit srovnání s filmem. Kniha má na své straně výhodu absence opravdu hrůzné hudby a hloupé úvodní pětiminutovky (probodnut nožem při krájení dortu - to jako vážně?), přesto u mě film vítězí právě kvůli zaměření se na Lidice a příběh jednoho z mála přeživších tragédie.
Je dobře znát, že Lidice jsou Mahlerovým celoživotním tématem. Nokturno ve mně vzbudilo chuť zajímat se víc o jeho tvorbu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nokturno v seznamech

v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených6x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit1x