Normálni ľudia přehled

Normálni ľudia https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432418/bmid_normalni-ludia-rtL-432418.jpg 4 850 850

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien. Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy. Normálni ľudia sú príbehom o neprekonateľnej fascinácii, priateľstve a láske. O ľuďoch, ktorých vzájomná príťažlivosť a zároveň neznesiteľná vzdialenosť dovádzajú k poznaniu, že nemôžu byť spolu ani jeden bez druhého. Podáva svedectvo o tom, aké ťažké je zmeniť sa, stať sa tým, čo považujeme za „normálne“. A s dojímavou nehou odkrýva, ako nás život učí manévrovať v priestore medzi sexom a mocou, tendenciou zraňovať a byť zraňovaný, túžbou milovať a byť milovaný.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Normal People , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Normálni ľudia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (161)

Balenka
23.05.2024 5 z 5

Mňa táto kniha dostala na 100%. Nemala som veľké očakávania, keďže komentáre a hodnotenia, ktoré som vopred čítala boli buď veľmi dobré alebo naopak veľmi slabé. Rozumiem, že kniha nesadne každému. Ale teda môj prípad to nie je. Páčil sa mi štýl autorkinho písania, charaktery postáv, dokázala som precítiť emócie jednotlivých situácii. Celý príbeh bol pre mňa veľmi uveriteľný a čo sa mi tiež páčilo, že autorka zbytočne knihu nenaťahovala. Podľa mňa by sa kniha mohla páčiť hlavne vekovej skupine do 40 rokov..

eDex
22.05.2024 3 z 5

Moc mě to nezaujalo.
Žádnou hloubku jsem v tlachání dvou ufňukánků nenašla. Bohužel.


ivokick
11.05.2024 5 z 5

Knihu jsem četl po shlédnutí seriálu a prožitek z četby mi to určitě nezkazilo. Užíval jsem si to. Pocity a úzkost ze sociální interakce, nerozhodnost a nedůvěra ke svým schopnostem, těžko vyjádřitelná dynamika ve vztazích, sociální fóbie, psychické problémy. Ale také láska a otevřenost, city a něha, důvěra, souznění duší. Navíc se děj neodehrává ve vzduchoprázdnu. Kniha zmiňuje některá důležitá politická témata té doby, ukazuje na sociální nerovnost v irské společnost. Víc takových autorů a autorek. Krásná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Knižní novinky (11. týden)

08.03.2020


Citáty z knihy (36)

Marianne měla pocit, jako by se její život odehrával kdesi daleko, bez ní, a ona neví, jestli někdy zjistí kde a stane se jeho součástí. Tenhle pocit dostávala ve škole často a nebyl spojený s nějakými konkrétními představami, jak ten reálný život vypadá nebo jaký je. Věděla jen, že až začne, nebude si ho muset představovat.


Connell byl nádherný. Mariannu napadlo, že by ho strašně ráda viděla při sexu - s kýmkoliv, nemusí to být ona. Bylo by krásné ho jen vidět.


Reagovala na jeho přítomnost úplně mikroskopicky, jako by dokázala onemocnět i z obyčejného pohybu jeho dechu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (2)

2019 - British Book Awards (Fiction Book of the Year)
2018 - Costa Book Awards (Novel Award)


Kniha Normálni ľudia v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených1 139x
ve Čtenářské výzvě137x
v Doporučených65x
v Knihotéce279x
v Chystám se číst456x
v Chci si koupit102x
v dalších seznamech7x