Nuda přehled

Nuda https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35611/bmid_nuda-vLz-35611.jpg 4 133 133

Děj románu se odehrává v Římě 60. let 20. století a protagonista Dino, nadaný malíř, opouští pohodlí matčina domu, aby se mohl nerušeně soustředit na svou práci. Inspirace ale nepřichází ani se změnou prostředí, hrdinu neustále pronásleduje pocit nudy a bezútěšnosti, na kterou nenachází lék ani v prchavých milostných vztazích. Setkání s mladičkou bezprostřední modelkou ho na chvíli zaujme, brzy se ale jejich vztah mění opět na pouhý erotický stereotyp. Teprve když Dino zjistí, že se jeho živočišná milenka schází ještě s jiným mužem, láme se jeho otupělost a nezájem a on poprvé v životě chce vědět o druhém člověku co nejvíce, co si myslí, co cítí, čím a proč ji druhý muž přitahuje. Opravdový zájem o druhého člověka v něm probouzí skutečný cit a hrdina se snaží k sobě dívku všemi prostředky připoutat. Jeho úsilí sice vychází naprázdno, ale on konečně poznává smysl lásky, oproštěné od pocitu vlastnictví, a nalézá i nový zdroj inspirace pro svou tvorbu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La noia , 1960


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nuda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

konicekbily
23.07.2022 3 z 5

Psychologická studie zhýčkaného římského muže středních let, který neví co chce od života až propadne chorobné žárlivosti a posedlosti vlastnit "svou vybranou dívku". Autor román zpracoval jako monolog hlavního protagonisty, který - možná (snad) - chce najít štěstí, ale bohužel, podle mne, neví co je to štěstí, a proto mu stále uniká.

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Čtivé.


Gracian1964
25.09.2021 3 z 5

Moje druhé alebo tretie stretnutie s Moraviom, ale tie predchádzajúce boli tak dávno, že si ich pamätám len veľmi matne, takmer vôbec. Sú tu dva príbehy, prvý, Nuda, je o zhýčkanom chlapíkovi z bohatej rodiny, považuje sa za maliara, ale maľovať prestal. Trápi ho nuda, ale on si pod nudou nepredstavuje to, čo obvykle my, ale to, že si nedokáže vytvoriť vzťah k veciam a k ľuďom. Divný chalanisko, čo? Je tu aj jeho tupá a pomerne uderená milenka Cecília, prázdna a živočíšna, pre mňa obidvaja hlavní predstavitelia vrcholne nesympatickí, úprimne, najradšej by som ich utĺkol hrdzavou motykou, odpustite mi. Druhá novela, Cesta do Ríma sa mi páčila oveľa viac, aj s jej hlavným protagonistom Mariom, ktorý sa považuje za básnika, ale žiadnu báseň nenapísal, lebo vraj všetko zaňho už napísal Apolinaire, okrem toho sa cíti byť dosť disponovaný, nech už to znamená čokoľvek. Takže tak, neviem, čo k tomu viac napísať, každopádne, dá sa to prečítať a Moravia je považovaný za kvalitného, hodnotného spisovateľa.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nuda v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených199x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených9x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x