Nulté číslo přehled

Nulté číslo
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254438/bmid_nulte-cislo-QE2-254438.jpg 3 439 439

V Nultém čísle se vrací Ecovo oblíbené prostředí redakce. Ztroskotaný nájemný spisovatel připravuje nulté číslo bulvárního plátku Zítřek, jehož cílem je spíš vydírat než informovat. Zaplete se přitom do šíleného příběhu, v němž hraje roli mrtvola lži-Mussoliniho, vražda papeže Jana Pavla I., Rudé brigády, CIA, mafie a houfy spiklenců. Eco vykresluje temná zákoutí jiného Milána, než jaký znají turisté; zde se v temných uličkách vraždí a neopravené pozůstatky bombardování mezi ruinami římských památek navozují obskurní představy. Příběh z roku 1992, v němž splývá historie s paranoiou, má kořeny v druhé světové válce a jeho výhonky zasahují až do naší doby, jejíž manipulace a falzifikace veřejného mínění předjímá.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Numero zero, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nulté číslo. Přihlašte se a napište ho.

ArkAngel
25.09.2024 3 z 5

Příběh z novinářského prostředí, ve kterém vymýšlí fiktivní zprávy s postranním účelem mi malinko připomněl klasický film Vrtěti psem. Autoři bulvárního plátku zde však vymýšlí úplně všechno, od inzerátů na seznamce po bombastické zprávy s velkým odhalením. Určitě to bylo zajímavé čtení, ale nebylo tam žádné vyvrcholení, které by mě posadilo na zadek.

Kotrlat
20.07.2024 3 z 5

Velmi dobrý námět, ale bohužel jak už jsem si u Eca zvykl, napínavá úvodní kapitola není zárukou děje, nýbrž předzvěstí natahované hry s výdrží čtenáře. Gradace bohužel nepřichází a i když je závěr svým způsobem krásně absurdní, můj celkový dojem je poněkud rozpačitý.

bernadeta9876
09.06.2024 3 z 5

Možno a teda pevne dúfam v to, že to mala byť akási satira na súčasné fungovanie médií a pokryvených neúplných právd, ktoré nám niektorí jedinci predkladajú.
Potom to autorovi vyšlo, až na to,že postavy boli ploché a celkovo v konšpiráciách skáče od jednej téme k druhej a nenecháva čitateľa vydýchnuť a vstrebať to.
Ja aj tak uvažujem, že tento "povrchný" štýl písania bol Ecovým úmyslom. Predsa by mi to inak k autorovi jednej z najlepších kníh aké som kedy čítala (Meno Ruže) ani nešlo.
Na druhej strane, možno mu naozaj došiel dych a iba chcel týmto dielom vyjadriť frustráciu z klamlivých informácií, poloprávd a hoaxov, ktoré nás zahlcujú z každej strany.
V tom prípade to bolo málo a ubíjajúce.
Neviem, čo si mám o tomto diele myslieť, ale nie v tom pozitívnom zmysle slova...

Nulté číslo, nový román Umberta Eca

08.09.2015