O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem přehled

O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420309/bmid_o-cem-vime-prd-pruvodce-neznamym-ve-wX9-420309.jpg 4 62 62

Proč má vesmír maximální povolenou rychlost? Co (nebo kdo) útočí na zemi malinkatými superrychlými částicemi? Co je temná hmota a proč si nás nevšímá? Lidské porozumění fyzickému světu má značné mezery. A to je ještě kulantně řečeno, protože ve skutečnosti naše základní představy o fungování světa obsahují obří zející díry. Autor PhD Comicsu Jorge Cham spojil síly s částicovým fyzikem Danielem Whitesonem, aby zmapovali všechno, co o našem vesmíru ještě nevíme. Pomocí osobitých infografik, ilustrací a zábavných názorných vysvětlení přinášejí nejlepší dostupné odpovědi na otázky, které vědce nepřestávají trápit ani dnes. Tento bohatě ilustrovaný úvod do největších záhad ze světa fyziky zároveň objasňuje i různé zapeklitosti, o kterých už toho víme celkem dost, od kvarků přes gravitační vlny až po vybuchující černé díry. Cham a Whiteson vyváženým dávkováním humoru a informací ukazují, že vesmír je velké neprobádané území, které stále čeká na své objevitele. „Tato chytrá kniha odhaluje, jak málo toho o vesmíru ve skutečnosti víme, a doplňuje to nápaditými vysvětleními toho, co už se nám podařilo zjistit.“ Carlo Rovelli, autor knihy Sedm krátkých přednášek o fyzice... celý text

Literatura naučná Přírodní vědy Matematika a logika
Vydáno: , Práh
Originální název:

We Have No Idea: A Guide to the Unknown Universe , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Ales.BD
04.07.2023 4 z 5

Jde o popularizaci vědy, takže se nic nového nedozvíte, ale je to hezky uspořádáno. Jak to v těchto případech bývá, jedna analogie stíhá druhou. Některé jsou povedené, jiné méně. Pro mě je toho "odlehčování" (= šaškování) místy až příliš a bez papájonů, růžových koťátek, fretek a paviánů bych se obešel. Jinak ale rozhodně dobrá kniha pro mladší čtenáře, pro které je třeba Hawkingova Ilustrovaná teorie všeho zase až příliš stará a suchopárná.

gladya
09.01.2023 4 z 5

Pro mě zajímavé, i když znám Okna vesmíru dokořán i třeba Stručnou historii času. Odlehčení a vtípek může být u takovéto knížky příjemné, ale všeho moc škodí. V tom se přidávám k většině komentujících. A "překlad "názvu tomu dává korunu.
Jistě, je to populární text a číst ho dává smysl. Pro mírně poučeného laika jako jsem já ( v mém případě opravdu jen velmi mírně) je to určitě zajímavé čtení, připomněla jsem si, kolik toho o vesmíru nevíme, jak je to se "zbytečnými" částicemi", a "třetinovými náboji".


EliskaD
16.08.2022 2 z 5

Možná mi uniklo, že se jedná o knihu pro mládež. Nebo ne? V každém případě je psaná takovým tím super cool stylem, který dost odváděl mou pozornost od obsahu. Mnohá témata jsem po pár stránkách přeskočila, protože pro mě byl způsob prezentace zkrátka nestravitelný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených9x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

vesmír fyzika přírodní vědy matematika

Autoři knihy

Jorge Cham
panamská, 1976
Daniel Whiteson
americká, 1975