O duševním klidu (8 úvah) přehled

O duševním klidu (8 úvah) https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30231/bmid_o-dusevnim-klidu-8-uvah-dpg-30231.png 5 97 97

Z latinských originálů dle vydání uvedených v poznámkách přeložil, předmluvou a poznámkami opatřil Václav Bahník. Jedna z nejznámějších a ve své době nejčtenějších útěšných úvah (konsolace) se v duchu stoické filozofie zamýšlí nad duševní vyrovnaností moudrého člověka. Dílo hluboce etické je napsáno velice srozumitelně a řadí se tak k Senecově filozofii praktického života. Téma doplňuje v tomto vydání ještě sedm drobnějších úvah. Na závěr je připojen soubor sedmi epigramů (v češtině vycházejí poprvé) a dále satira, která zesměšňuje zbožštění císaře Claudia. Dílo je opatřeno bohatým poznámkovým aparátem a zasvěcenou předmluvou. Obsahuje: O hněvu -- O blaženém životě -- O krátkosti života -- O prozřetelnosti -- O stálosti mudrce -- O duševním klidu -- O volném čase -- O laskavosti -- Epigramy -- Apokolokyntóza... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O duševním klidu (8 úvah). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

ArkAngel
21.02.2024 4 z 5

Když jsem objevil myšlenky stoiků, řekl jsem si, že si je musím přečíst, protože velmi odpovídají mému způsobu uvažování. A Seneca nezklamal. Etika, rozum, ctnost... hodnoty, které ani po tisících letech mnozí lidé nebyli schopni pochytit. Místy se text trochu vlekl a zbytečně zabředával do omáčky, ale nemůžu říct, že bych si z něj neodnesl cenné poznatky. K Senecovi se časem určitě ještě vrátím.

Radesan
08.06.2023 4 z 5

Abych pravdu řekl, lépe se mi ze stoických filosofů četl Marcus Aurelius, pravděpodobně kvůli jeho vojenské úsečné mluvě a tomu, že nevěděl kolik let života mu ještě zbývá. Seneca se v některých místech trochu vlekl a upřímně bez poznámek v zadu bych si některé souvislosti i přes mou fanatickou zapálenost do antiky nepobral.

Zároveň ale... mi kniha zabrala mnoho času z toho důvodu, že jsem před ní zkrátka utíkal. Stoicismus dokáže člověku pěkně nafackovat a v některých pasážích o hněvu jsem se v některých situacích restrospektivou vracel k bolestivým okamžikům svého života a skutečně... musím muži, který tu není už přes x stovek let... dát jednoduše za pravdu. Je zvláštní, jak se lidská povaha nemění, respektive neopouští zajeté koleje onoho pojetí lidství.

V některých případech by bylo skvělé se dostat s tímto člověkem do konverzace. Za mne pokud by někdo chtěl začít se Stoickou filosofií, šel bych napřed do Marca Aurelia a jeho Hovorů k sobě a až poté do Senecy, který mi přišel ještě o jednu úroveň náročnější. Pro milovníky antiky a filosofie římské a řecké školy povinnost.


Gindolfin
08.10.2022 2 z 5

Z knížky je znát, že Seneca byl víc politik než filozof. Ano, pár zásadních myšlenek stoické filozofie dokázal skvěle formulovat. Ale jeho snaha obhájit si sám před sebou své politické skutky a zalíbit se Neronovi je všude přítomná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O duševním klidu (8 úvah) v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených138x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených22x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst213x
v Chci si koupit79x
v dalších seznamech7x