O Palestině přehled

O Palestině https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274072/bmid_o-palestine-PtI-274072.jpg 4 16 16

Operace Protective Edge (Ochranné ostří) si vyžádala tisíce palestinských obětí a vyčistila prostor pro další zábor půdy ze strany Izraele. Ještě nikdy nebylo tak důležité projevovat lidu Palestiny solidaritu a podporu. Ilan Pappé a Noam Chomsky, dva přední hlasy boje za osvobození Palestiny, rozebírají budoucnost obyvatel Palestiny a to, jak může mezinárodní veřejnost na Izrael tlačit, aby přestal s porušováním lidských práv palestinského lidu.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Broken Books
Originální název:

On Palestine , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O Palestině. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

memphisz
07.03.2024 3 z 5

Myšlenkově velmi podnětné. Je to Chomsky, takže jde samozřejmě o levicový pohled, který ale nefabuluje. Nejvíce zajímavou myšlenkou je představa Pásma Gazy jako největšího vězení na světě a dále také role USA v trvání určitého vzorce chování státu Izrael. Co ale nejde přehlédnout je špatné pojetí knihy. Jde o směs rozhovorů, článků a projevů autorů, které se velmi často opakují, a to dokonce v podobě celých vět. Dokola jsou podávány stejné argumenty a příklady, kterých bohužel na rozsah knihy není mnoho. To knihu hodně sráží. Body dolu jsou také za české vydaní plné chyb, což opět dokazuje, že na dobrém editorovi a korektorovi se šetřit nemá.

Jizi
09.10.2022 2 z 5

Hodnocení neodráží míru, do jaké s autory názorově souzním. Odráží výhradně a jen můj dojem z knihy.
Který by lehce shrnulo podrážděné / zoufalé skřípění zuby.
A ano, jsem o poznání menší levičák než pan Barat a rozhodně si nemůžu dovolit zůstat sedět doma na zadku a extenzivně si číst, abych porazila kapitalismus... (to ho živila manželka nebo jak to jako dělal? Mně se to totiž taky moc líbilo!)
Po předmluvě vím, že s panem Baratem bych na pivo nešla, nevadí.
Dál.
Halabala posbírané články a projevy jsou naházené na jednu hromadu s rozhovory, které se zhusta točí na pětníku, chybí chronologie a nějaká jednotící linka, která by tomu celému dala nějaký tvar. Co je cílem? Říct, že Izrael je špatný a Palestina dobrá. Ok, na tom se shodneme. Vysvětlit, že Izraelci dělají hrozný věci a Palestinci sice taky, ale je to míň hrozný, protože trpí víc. Ok, na tom se taky shodneme. Forma ale nevyhnutelně sklouzává k dojmologii a k tomu, co u podobných titulů nesnáším: já to říkám, a proto to je pravda!

To, že kniha neprošla odbornou revizí a jména a názvy jsou přepisované opravdu neskutečně halabala a špatně, radši ani nekomentuju. Tahle arogance zaměňovaná se sebevědomím mě nepřestává fascinovat. Chybějící redakce je extrémně znát.

Pokud chcete vyargumentovanou polemiku s převládajícím českým proizraelským diskursem, sáhněte raději po nové Pappého knize "Deset mýtů o Izraeli".

O Palestině by se nicméně dalo použít jako dobrá chlastací hra: kdokoliv najde JAR, apartheid nebo bantustan, musí vypít panáka. Každý, kdo by se dostal do třetí kapitoly, by byl king; obávám se ale, že na konci by byli všichni zralí na transplantaci JAteR.


ozzak
25.01.2022 5 z 5

hodne zajimava kniha od levicového filosofa Noam Chomsky na téma izraelsko-palestinského konfliktu s pohledu velmi odlišného než nám tvrdí současná oficiální média.
Doporučuju všem kdo by se radi dozvedeli histori a současnost izraelského -palestinského konfliktu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O Palestině v seznamech

v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Palestina

Autoři knihy

Noam Chomsky
americká, 1928
Ilan Pappé
izraelská, 1954
Frank Barat
britská, 1977