O prospěšnosti alkoholismu přehled

O prospěšnosti alkoholismu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46414/bmid_o-prospesnosti-alkoholismu-9LI-46414.jpg 4 174 174

Výbor krátkých próz Michaila Bulgakova, souborně nazvaný O prospěšnosti alkoholismu, představuje slavného ruského spisovatele v českém prostředí především jako humoristu a satirika. Některé z textů do výboru zařazených představují na svoji dobu odvážnou reflexi témat tabuizovaných, zejména v sovětské společnosti 20. let, kdy většina povídek vznikla. Výbor je doplněn Bulgakovovým Dopisem vládě SSSR z 28. března 1930, který dokresluje dobový kontext spisovatelovy tvorby. Ačkoli tento dopis představuje jeden ze základních dokumentů demaskujících období stalinismu, vyjde v českém překladu poprvé.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O prospěšnosti alkoholismu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

soukroma
02.03.2024 3 z 5

Moc mne kratičké povídky nezaujaly (zajímavé byly Baudotky, takové nadčasové - ženské plkání už tehdy po telegrafních drátech), dokonce ani nad Bludným Holanďanem (jedné ze dvou už dříve vydaných) jsem se tak nenasmála, jako když jsem ji četla v rámci Poháru života.
Naopak na mne padal smutek jak kvůli tehdejší politické situaci (umocněno navíc reprodukovaným autorovým Dopisem vládě SSSR) tak v souvislosti se současnou Ukrajinou.

KYJEV
"Kyjev je město krásné a šťastné, mihotá se ve slunci a široširý Dněpr mu leží u nohou.
Po vřavě válečných let ho ovládla nesmírná únava. A klid.
Cítím tu však záchvěvy nového života. Budou postaveny nové domy a ulice opět ožijí. Nad řekou, kterou miloval Gogol, se znovu zaskví královské město.
6. července 1923"

Kéž by to už taky byla /naše/ poválečná skutečnost ... po stu letech.

Česneksmedem
05.06.2023 5 z 5

Na první dobrou to může vypadat jako zcela oddychové satirické povídky. Po přečtení ale zjistíte, že je to mnohem hlubší, závažnější a docela v mnohém i aktuální. A tím nemyslím pouze ten chlast. Například povídání o tom, jak je v Kyjevě, na rozdíl od Moskvy, daleko více vdov, které přišly o muže ve válce. Srovnejte si, jak se dnes odvádí branci v Moskvě a v satelitních republikách. Uvedu i jeden citát z knihy: "Moskvané jsou draví, energičtí, rozlítaní, věčně uspěchaní a amerikanizovaní. Kyjevané jsou tiší, pomalí a Amerikou zcela nedotčení."
Další závažnou částí této mini knihy je "Dopis vládě SSSR". Po takovém dopise by se dnes pisatel musel vyhýbat otevřeným oknům...


666Jitka
17.03.2023 5 z 5

Bulgakov je můj velký oblíbenec a proto mě udivilo, že mě tato kniha úplně minula, i když vyšla již v roce 2010. Krátké statě kritizující sovětskou společnost zrodivší se po "slavné" VŘSR, čtenáři se smutnou ironií odhalí hluboký úpadek společenských hodnot, vzdělání, osobní svobody a zdravého rozumu takovým způsobem, že ač se člověk občas usměje absurditám v knize popsaných, je mu jaksi těžko u srdce a vzpomene si, že tento mozky vymývající mor, zasáhl i další země včetně naší vlasti. Velmi tíživé pocity úzkosti člověka přepadnou hlavně u Dopisu vládě SSSR. Vzhledem k tomu, že 100 let po tom, co autor tyto krátké prózy psal, se dějí zase velice podivné, často smysl postrádající věci, lze pouze doufat, že se všechno nezvrhne a historie se nebude opakovat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (11)

Kyjev není město pro účetní.


Vodka mysl rozjasní, historii objasní!


I když sťatej, přece svatej.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha O prospěšnosti alkoholismu v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených244x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených6x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit16x