Oceán prachu přehled

Oceán prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32970/bmid_ocean-prachu-EPE-32970.jpg 4 85 85

Románový debut kyberpunkového věrozvěsta Bruce Sterlinga je mistrovským příkladem čistokrevné dobrodružné science fiction přetékající originalitou. Odehrává se na planetě Nulakva. Jde o zcela nehostinné místo, kde se životu přesto podařilo uchytit alespoň v hlubokém kráteru s dostatečnou zásobou vzduchu. Dno kráteru pokrývá oceán prachu, dosud neprobádaný zdroj vzácné drogy, jež se získává lovem nulakvanských velryb. Jedním z lovců je rovněž kapitán Desperando, na jehož loď se hrdina příběhu dostane. Desperando ale není jen tak obyčejným lovcem. Samotný lov je pro něj pouhou obživou, prostředkem k tomu, aby mohl zkoumat podivuhodný život pod hladinou oceánu. I pro Johna Newhouse se plavba stává zdrojem mnoha podivuhodných informací, zážitkem, jenž se mu vryje do paměti jako nesmazatelná vzpomínka. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Involution Ocean , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oceán prachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

ludek.n
06.12.2023 3 z 5

Konzument drogy zvané syncopin John Newhouse se vydává na dobrodružnou velrybářskou výpravu, na níž, jak doufá, se k surovině, z níž se vyrábí onen halucinogen, bez problémů dostane a bude ho moci přivézt celé komunitě svých rádoby přátel. Oceán na Nulakvě je, na rozdíl od toho pozemského, tvořen prachem, což ovšem Nulakvanům nijak nebrání se po něm plavit na svých plachetních lodích a lovit místní tvory. Sterlingova prvotina je obratně napsanou sci-fi imitací Melvillovy Bílé velryby, kde Achabovu nesmiřitelnost nahradila Desperandumova touha po vědění. Asociace s Bílou velrybou se nabízí i v absenci nějaké výraznější tažné myšlenky. Tím nechci říct, že by Oceán prachu postrádal zajímavou dějovou linku, jen mi chybělo její směřování k nějakému smysluplnému cíli. Prozření Johna Newhouse a jeho uvědomění si svého místa na slunci mě prostě neuspokojilo dostatečným způsobem. Po dočtení poslední stránky a zavření knihy mi zůstal pocit, že mi Sterling dluží vysvětlení, proč se to všechno stalo, kde to začalo a jaké to bude mít důsledky.

petr_
16.01.2023 2 z 5

Nějak mě to neoslovilo, příběh popisuje mnoho podivností, ale děj pokulhává a konec mi přišel, jako by byl o ničem.
Možná že nejsem ten správný čtenář na takovou četbu.


Ivan F
21.06.2019 5 z 5

Všetko, čo je nejakým spôsobom spojené s moreplavbou, má už od môjho detstva pre mňa nejaké neuchopiteľné magické čaro. Nemyslím tým len volanie diaľok, objavovanie nepreskúmaného a jedno dobrodružstvo za druhým. Je za tým niečo tajomné a lákavé, také neuchopiteľné nutkanie ísť stále ďalej a ďalej a tešiť sa na nový deň, ktorý zas prinesie nový objav, nové dobrodružstvo, nový zážitok.

Presne tieto pocity vo mne vyvolal krátky román Oceán prachu. Vrátil som sa do čias detstva, hoci na palube lode, ktorá nepláva na vode, ale na piesku. A plavbu som si užil, pretože je z príbehu cítiť, že ju napísal mladý autor a príbeh nezaťažil zbytočným balastom. Škoda, že takýchto kníh nie je viac.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oceán prachu v seznamech

v Přečtených107x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

kyberpunk

Autorovy další knížky

Bruce Sterling
americká, 1954
1999  71%Mašina zázraků
2006  87%Schismatrix Plus
2009  80%Zrcadlovky – Kyberpunková antologie
2008  88%Vidím to jinak
2008  74%Oceán prachu