Okamžik medvěda přehled

Okamžik medvěda https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189882/bmid_okamzik-medveda-zA8-189882.jpeg 4 45 45

Soubor článků, fejetonů, zamyšlení a různých příležitostných textů, které však tvoří jeden celek, portrét spisovatelčiny osobní filozofie. Kniha je také otevřeným politickým manifestem. Olga Tokarczuková si dobře uvědomuje politický potenciál své tvorby, který je umocněn precizním stylem a bezbřehou tvůrčí svobodou. Právě schopnost reagovat na jakékoliv násilí, vykořisťování, lež a všudypřítomnou propagandu establishmentu považuje Tokarczuková za jeden z nejdůležitějších aspektů práce spisovatele. O těchto otázkách píše velmi otevřeně, subjektivně, své myšlenky se snaží formulovat takovým způsobem, aby byly srozumitelné lidem napříč generacemi. Pro Tokarczukovou je politika nedílnou součástí literatury. Autorka v této knize píše vážně, ale i s humorem, využívá fikci, hraje si se čtenářem. Je schopna vyjádřit, co pro ni znamená být Polkou, aniž by sklouzla k tupému nacionalismu, jehož je hlasitou kritičkou. Název knihy Okamžik medvěda je jakousi alegorií toho, že člověk může být světem okouzlen pouze tehdy, když odmítne monoteistický výklad pravdy. Je to zároveň i metafora literatury, toho „zvláštního místa mezi mnoha individuálními pravdami“.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Host
Originální název:

Moment niedźwiedzia , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Okamžik medvěda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Chesterton
06.10.2022 1 z 5

Přečetla jsem úvodní neskutečně kostrbaté až tuhé texty, kde třeba Tomáš Akvinský či Augustin mohou za pěstování zvířat na chov a církev za týrání zvířat tím, že je jíme . . .
Četlo se mi to hodně špatně a vůbec jsem nepobírala souvislosti odkud kam mě Olga vlastně chce vést. Vyjma toho, že zabití zvířete na můj talíř považuje za jeho týrání. Což je to, co je zcela proti mému přesvědčení :o)
Pak lze ještě pochopit něco ještě víc a hlouběji ZA sexuální revolucí. Moje a každého jednoho člověka svoboda ad absurdum v otázce pohlaví, sexu, volby partnera či partnerů atakdále. Jedním slůvkem CHAOS.

Potom jsem přečetla pár črt z cest a Odru. Olga Tokarczuk má obrovský talent, jen ho z mého pohledu používá víc k rozkladu společnosti než k tomu, aby POSTAVILA SVĚT NA KOLEJE, jak si nemohu nevypůjčit od meluzena přede mnou ;o)
Ovšem zase teď vím, že její knihy nejsou pro mě!
1/1

meluzena
09.09.2022

Pro mě špatně načasovaná volba. Svět už je sám o sobě tak vymknutý z kloubů (s např. 25 pohlavími), že když jsem četla hned první text o tom, že bychom se neměli omezovat jen na dualitu žena-muž, nahoře-dole atd., knížku jsem zaklapla a odložila. Paní Tokarczuk jsem měla díky knize Pravěk a jiné časy zařazenou ve škatulce jako zajímavou osobu a teď mám tendenci ji považovat za bláznivou ženskou :-) Tak třeba později, madam - až se zase svět postaví na koleje.


s1ombrehimawari
28.01.2022 4 z 5

Pokud bude Olga Tokarczuk v budoucnu studijním programem vysoké školy, nemůžu se dočkat až se celá ponořím do její tvorby v prostorách kampusu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Okamžik medvěda v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených60x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit9x