Opravdový život přehled

Opravdový život
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444819/bmid_opravdovy-zivot-New-444819.jpg 4 131 131

Opravdový život se vyznačuje silným příběhem s divoce pulzujícím dějem a svěžím stylem, jenž přesně odvažuje něhu, rozechvění a humor. Kniha se stala pro mladší čtenáře jak symbolem úsilí o přežití v nepřátelském prostředí, tak i návodem k němu. Ve Francii a v Belgii román získal celkem sedm vysokých literárních ocenění. „… život je jako polévka v mixéru a vy se musíte snažit, abyste v ní neskončili rozsekaní na kusy čepelemi, které vás táhnou ke dnu.“ Hrdinka a vypravěčka v jedné osobě tvoří s mladším bratrem semknutou dvojici spiklenců – o to těsnější, že svým rodičům nemohou příliš věřit. Otec se chová jako násilnický diktátor, jeho jediným potěšením je lovecká vášeň pro zabíjení. Pasivní matka žije ve věčném strachu z manžela. Zato ztřeštěná a svéhlavá vypravěčka je neuvěřitelně sympatická: nebojácná, vynalézavá, od dětství obdařená vlastním pohledem na svět. Touží se osamostatnit a hledá vlastní cestu, po které by šla životem. Svůj dar metodického myšlení používá, aby se nenechala zastrašit nepředvídatelným otcem, vyhnula se osudu své poddajné matky („améby“, jak ji v duchu nazývá) a ochránila bratra. Snaží se ve světě kolem sebe objevit co nejvíc radosti, pečovat o svoje milované štěně Dovku, navázat přátelství s lidmi v sousedství a taky něco vydělat hlídáním dětí v blízkém okolí. Když dojde k šokujícímu otřesu, dokáže najít způsob, jak žít dál, přestože zatím musí zůstat v ničivém stínu vlastní rodiny. „Doma jsme měli čtyři pokoje. Můj, bratra Gillesa, rodičů a jeden patřil mrtvolám. Daňkům, kancům, jelenům. A pak tam byly hlavy antilop všech druhů a všech velikostí, skákavých, impal, pakoní…“ Opravdový život je současně dechberoucí i poetický debut, výstižný a vtipný příběh o přežití v divočině rodinné reality, v němž proti proudu zla bojuje nespoutaná fantazie a představivost.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Leda
Originální název:

La Vraie Vie , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opravdový život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Switch
01.04.2024 5 z 5

Velmi temná kniha, dětství o které by člověk opravdu nestál... Krátké kapitoly dodávají knize rychlý spád, čte se opravdu svižně. Vyprávění z pohledu mladé dospívající dívky, která žije v dysfunkční rodině,kde chybí láska s převládá strach z agresivního otce. Dětská naivita, doprovázená násilím, touha po citech a hledání cesty k nápravě. Při čtení mě postupně naplňoval hněv, lítost, vztek, nechuť, úzkost... Závěr knihy a rozuzlení příběhu každopádně potěšili, respektive čtenář se dočká zadostiučinění z pohledu hlavní hrdinky.

Elis299
19.03.2024 5 z 5

Popravdě vůbec nevím co o této knize říct. Celou knihu jsem měla neskutečnou úzkost z děje, ze to ani není možný.
Nechci o této knize říct, že je skvělá, protože to co se tam dělo není skvělé, ale nechci o ni ani říct ze je špatná, protože rozhodne není. Hodnocení jsem dala plné ale nevím zda li je to dobře.
Jsem z te knihy ještě celá v rozpacích a nevím co si o tom myslet
Konec jsem sice trochu očekávala.. s Dovkou ale i tak to byl šok a chtělo se mi zvracet.


WaN635
09.03.2024 3 z 5

Já se musím přiznat, že mě ta kniha moc neoslovila. Asi jsem od ní měla přehnané očekávání, vzhledem k tomu, jaké jsem na ni slyšela nadšené ohlasy.
Začetla jsem se celkem rychle, pak jsem měla pocit, že děj stagnuje. Kdyby nedošlo k velmi nečekané a šokující události, tak bych možná knihu i odložila. Konec mě vyloženě zklamal.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opravdový život v seznamech

v Přečtených164x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených14x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst109x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech1x