Osud jednoho Čecha přehled

Osud jednoho Čecha
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44130/osud-jednoho-cecha-44130.jpg 5 76 76

Podtitul: Román o učiteli Františku Hodíkovi. Biografický román o českém učiteli Františku Hodíkovi představuje lidskou osobnost pedagoga, jehož život byl tragicky ukončen za okupace... Ilona Borská popisuje životní osudy jednoho Čecha - vlastence, Františka Hodíka od jeho učenických let ve Vídni, kde se učil truhlářskému řemeslu, dále po účast v 1. světové válce na Piavě, studia na učitele v Praze a první nevydařené manželství se švýcarskou učitelkou francouzštiny Lucií. Dále popisuje jeho učitelskou anabázi na severní Moravě, druhé manželství se Štěpánkou a jeho osudy za 2. světové války.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osud jednoho Čecha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Rozari
23.05.2024 5 z 5

Tak další kniha v řadě, měla jsem na ni zálusk už od přečtení Doktorky z domu Trubačů. S osudem jednoho (ne)obyčejného člověka dostanete jako na dlani i historii naší země první poloviny 20. století.

Úplně mě pohltil až reportážní popis, hlavně v druhé polovině, jak se to pak ještě zkrátilo rychlými sledy událostí před válkou a během ní. Nedalo se to odložit.

Po přečtení Cejchu od Zdeňka Šmída jsem si nebyla jistá, jak nahlížet na odsun Němců, zde mě pro změnu zaujalo, že (pravděpodobně? údajně? asi?) mnoho Němců již krátce po obsazení Sudet a příchodu “ochranitelů z říše litovalo své volby:
“…kdyby dneska byly volby, dopadnou docela jinak. Lidi se bojej mluvit, ale vidíte to na nich, jak by utíkali zpátky do Československa.

Popis toho, proč sešlo z připravovaného vyhlazení Bernartic, by byl skoro vtipný, kdyby nebyl tak hrozný: “Deluege je pro volnější a méně nápadný způsob. Žádné hr hr. Jsme přece protektoři: ochránci, příznivci. Budeme je pěkně hladit, hladit, až je vyhladíme.

Z popisů života za války mě úplně mrazilo. Velmi sugestivní.
Super byly ty faktické vsuvky, co se s kterými postavami skutečně stalo.

Jak kniha spěla ke svému závěru, četla se mi hůř a hůř s vědomím toho konce, který znám z Doktorky z domu Trubačů. Posledních šest stran jsem oplakala.

Nedoceněná kniha. Velmi doporučuji.

Doubravka1975
14.04.2024 5 z 5

Životní příběh jednoho úplně "obyčejného" člověka sepsala spisovatelka Ilona Borská, která se s jeho jménem setkala při studiu materiálů pro knihu Doktorka z domu Trubačů. Učitel František Hodík patřil k nejbližším přátelům rodiny Mudr. Vlasty Kalálové di Lottiové v Bernarticích. Byl oblíbeným učitelem jejich mimořádně nadané dcery Drahušky, která si psala i deník. Na osudu Františka Hodíka, který si šel za svým snem stát se učitelem je ukázaná historie naší země od roku 1900 - 1945 + vlastenectví, moudrost a hrdost. Už dřív jsem četla knížku Doktorka z domu Trubačů, kde jsem se s panem učitelem Hodíkem setkala a bohužel jsem věděla jak to skončí... Konec moc , moc smutný.
Knihu doplňují dobové fotografie F. Hodíka.
On vždycky říkal: nezáleží na tom, jestli umíte, jako na tom, zda rozumíte. Kdo umí, časem třeba zapomene, ale kdo rozumí, porozumí i příště.
Poněvadž nám není dopřáno dlouho žít, zanechme něco po sobě, jako svědectví, že jsme žili !!!


eva3992
25.02.2024 5 z 5

Životopisný příběh Františka Hodíka, muže, který prožil nelehký život. Na osudu jednoho člověka je tu ukázaná historie naší země. První i druhá světová válka, život v pohraničí, vlastenectví.

Jelikož jsem četla knihu Doktorka z domu Trubačů, která se mi moc líbila, a postava Františka Hodíka byla její důležitou součástí, rozhodla jsem se, že si přečtu i tuto knihu a udělala jsem dobře.

Životopisné knihy mám moc ráda, ač mohla autorka připravit pouhá fakta, zpracovala je do beletristického příběhu. Tím to bylo opravdu zajímavé, poutavé a kniha je tak dostupnější pro širší okruh čtenářů. I když je tato kniha již z roku 1984, je skvěle napsána a dobře se čte i v dnešní době.

Hned ze začátku to bylo velice silné čtení, neboť jsme se podívali na první světovou válku pohledem vojáka, který se jí přímo účastnil. Nevinní lidé umírali a jejich kamarádi s tím nemohli nic udělat. I další Františkovi kroky byly zajímavé.

Je znát, jakou si dala autorka práci s hledáním podkladů, jak musela pátrat, aby poskládala celý život Františka Hodíka. Je to hodně podrobné a díky jeho deníkům se dozvíme i některé jeho konkrétní myšlenky. Ač jsem díky knize Doktorka z domu Trubačů věděla, jak končí život pana Hodíka, i tak to na mě velmi zapůsobilo a nejedna slzička ukápla.

Více knih o odvážných českých hrdinech!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Osud je odvážný a poněkud neseriózní scénárista. Počet pravděpodobnosti ho příliš nezajímá. Běžně a houfně pracuje s náhodami, jaké by každý rozumný dramaturg škrtl, jelikož jsou za vlasy přitažené. Uvádí lidi do paradoxních situací, poručí jim dělat zcela nepravděpodobné věci, které, formulováno s rozvážným dramaturgem, nevyplývají z celkového charakteru postavy.


Ta věčná prozatímnost našich životů. Ostatně je to normální: vždyť i naživu jsme jenom prozatím.


Lékař je to nejlidštější povolání na světě... Ale učitel následuje hned po něm..., protože nemoci a nedostatek vzdělání jsou nejhorší metly lidstva. Kromě hlouposti .


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Osud jednoho Čecha v seznamech

v Přečtených105x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených17x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst101x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x