Tmavá studnice přehled

Tmavá studnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26363/bmid_tmava-studnice-57I-26363.jpg 4 140 140

Ota Fink série

1. díl >

Vydání obsahuje dvě novely - Tmavá Studnice a Lidožrout. Tmavá Studnice: Mladý soustružník Ota Fink se tu seznamuje s Růženou Brandejsovou, která čerstvě po vyučení nastoupí v soustružně strašnického n. p. Pragokov. Též poprvé navštíví na pozvání svého parťáka Oldy Nývlta pondělní slezinu trampské osady Yukon v hospodě Na zastávce jinak zvané „U dvouch stehen“. Je náhoda v tom, že se ocitne sám v dešti na verandě kamarádova srubu? Je náhoda, že se z lijavce vynoří zmoklá kráska, aby u Oty Finka hledala azyl – a souvisí to s dalšími nepravděpodobnými událostmi, které vedou až k několika záhadným úmrtím…?! Ota Fink je zpočátku jen zvědavý – ale pak v sobě objevuje schopnost, kterou později kapitán Moldánek z pražské kriminálky nazve neuvěřitelnou intuicí. Hrdinou druhé z obou novel je opět Ota Fink. Námět Lidožrouta je situován do atraktivního prostředí menší zoologické zahrady v krajském městě. I zde dochází k záhadné vraždě a detektiv amatér opět neodolá pokušení případ rozlousknout. Vedle dějové promyšlenosti a napínavosti je dominantou obou novel především hutný a originální jazyk, nepostrádající výrazný humor; popisovaná doba není jen pouhou kulisou, ale záměrně vstupuje do příběhu jako dějotvorný a charakterovotvorný prvek.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tmavá studnice. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (46)

jitkafypi
29.08.2024 5 z 5

Ota Fink jako vždy boží, super příběhy, vtipné - autor byl génius.

Bedřich63
14.06.2024 5 z 5

Někde tady na DK jsem si přečetl komentář jednoho čtenáře ke knize Jaroslava Velinského a hned mě to zaujalo. No a protože rád čtu popořadě, tak jsem si v knihovně půjčil tuto knihu, která obsahuje hned dva příběhy Tmavá studnice a Lidožrout.
Stalo se to, co se mi stává poslední dobou docela často. Pro mě nový autor si mě hned získal svým stylem psaní a zařazuji si ho do svých oblíbených. Určitě si nějaké další příběhy s Otou Finkem nenechám ujít. Krásné popisy drobností, situací a lidí. K tomu vyšetřování, které se několikrát pěkně zamotá. Zajímavé, mnohdy vtipné dialogy, pěkný humor a vše je umístěno do dávné minulosti a doby, která byla složitá.
Takže za mě plná spokojenost.


Forestwalker
15.05.2024 5 z 5

Uznávám, že začátek je pozvolný, ale je třeba říct, že autor v něm postupně exponuje celou řadu postav, které následně procházejí i dalšími knihami série. Zamotá se to až zhruba ve třetině knihy, kdy se ztratí a posléze zase najde pes jedné z postav.
Je to opět zábavné a vtipné, líbil se mi třeba popis Laokoona zápasícího s armaturou. A opět jsem si musel některé výrazy dohledávat, protože na některé věci z padesátých let se už prostě zapomnělo. Hlavně by mě zajímalo, jak vypadala ta papundeklová hansa, protože Google mi na daný dotaz ukazuje jen samé krásné leštěnky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tmavá studnice v seznamech

v Přečtených173x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených10x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x