Pád domu Usherů a jiné povídky přehled

Pád domu Usherů a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530446/bmid_pad-domu-usheru-a-jine-povidky-65a96e2d49d4a.png 4 3 3

Výbor povídek přeložených třemi renomovanými českými překladateli obsahuje příběhy hororové - ke kterým patří mistrovský "Pád rodu Usherů", parodické (Kterak psáti článek pro Blackwood), satirické (Dělat lva), humoristické (Mystifikace), i dobrodružné (Rukopis nalezený v lahvi). E. A. Poe dokázal v hororových povídkách sugestivně vykreslit děsivou, skličující a tajemnou náladu a jiné povídky jsou zase vtipné, či satirické vůči tehdejší společnosti.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Fall of the House of Usher , 1839


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pád domu Usherů a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Slezadav
14.05.2024 3 z 5

Obecně povídky nejsou úplně forma, kterou preferuji, ale přesto jsem tuto knihu zkusil. Spokojen jsem byl tak napůl.
Co se týče hororového žánru, je jasně vidět, že Poe byl mistr. Ponurá gotická atmosféra na čtenáře nejen dýchne, ale dokáže plně pohltit. Titulní Pád domu Usherů a několik dalších seriózně míněných hororově laděných kouskou hodnotím velmi kladně a bylo mi líto, že nebyly delší.
Bohužel ne vše v knize je tohoto druhu. Měl jsem pocit, že většinu knihy tvoří různé satiry a humorné statě, různé experimenty a podobenství. Rozhodně ne vše bylo špatné, ale tahle poloha podle mého autorovi tolik nesedí. Bylo spoustu povídek, které mě nebavily nebo byly přinejlepším průměrné. Tudíž tahle kniha trpí klasickým nešvarem různých povídkových antologií, kterým je velmi kolísavá kvalita.
Je škoda, že Poe nenapsal více plnohodnotných románů. Jeho styl se mi velmi líbí, což ovšem neznamená, že bych musel číst úplně vše, co z jeho pera vyšlo. A mám pocit, že plánovaná třídílná série těchto knih bude něco takového. Alespoň u mě platí, že tento autor napsal spousta perel, ale ještě větší hromadu "hnoje", který má dnes už máloco nabídnout. Jelikož kniha obsahuje trochu pd obojího, dávám průměrné 3*.


Související novinky (1)

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pád domu Usherů a jiné povídky v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených6x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x