Pán hor 1 přehled

Pán hor 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346550/bmid_pan-hor-1-LUD-346550.jpg 4 435 435

Pán hor série

1. díl >

Rozsáhlá historicko-romantická sága mapuje osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie od roku 1785. Odehrává se převážně ve Francii, i když bouřlivé události osmnáctého, devatenáctého a začátku dvacátého století zavedou hrdiny nejen do mnoha zemí Evropy, ale i do Ameriky, Afriky a kolonií v Indii. Příběh mladičké Christiny se začíná odvíjet ve chvíli, kdy ji souhra náhod zavede do zchátralého hradu v horách. Žije tam pouze Edmond, přezdívaný Pán hor - černá ovce rodiny de Braie. Sníh odřízne všechny cesty do údolí a uvězní Christinu ve společnosti muže, jemuž se dlouhé měsíce snažila vyhýbat. Edmond - muž s nejhorší pověstí v kraji - nakonec riskuje život, aby ji dopravil do bezpečí. Christina pomalu rozmotává klubko lží, zveličených pomluv a pověr, které z hradního pána udělaly postrach celého okolí. Z počátečního strachu a odporu se rodí nesmělá láska. Ta pobouří celý kraj a způsobí rozkol mezi Christinou a její rodinou. Komplikace přináší nejen rodová zášť, ale i dějinné zvraty. Po pádu Bastily je starý svět v troskách. Edmond je však schopen pro svou lásku udělat i nemožné. Stejně jako o dvacet let později jeho syn, který v císařských službách odchází do Itálie, aby v Benátkách dostihl osudovou ženu svého života.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán hor 1. Přihlašte se a napište ho.

mnohoknih
28.10.2024 4 z 5

Historicko-romantické ságy jsou většinou sázkou na jistotu. Člověk si odpočine, ale zároveň si i zopakuje dějepis. Tady konkrétně francouzskou historii 18.století. Chování postav rozhodně nemůžeme porovnávat s aktuálním stavem společnosti. Představa, že by dnes žena čekala na svého vyvoleného rok jen se 3 dopisy, je dost nereálná. A že by s čímkoliv čekali 3 roky až do svatby? V tomto díle po mnohých těžkostech Edmond zviditelňuje svůj rod. O zakládání nemůže být řeč, když jsou rod hrdý a prastarý, že. Mě osobně u těchto děl fascinuje mužská nadřazenost. Otec řekl a tak to bude. Edmond něco řekl a taky to tak bude. Chudák Christina (Eugénie). Kdyby se rozhodovala hlavou a ne srdcem, byl by to rozhodně jiný příběh. O dost jednodušší a taky o dost nudnější. Do tohoto dílu se vešel také začátek životní cesty jejich syna Sebastiana. To je na ságách skvělé. Dozvíme se kde a jak to začalo, i jak to skončí. Příběh se četl dobře. Krátké časové úseky se střídali s těmi delšími, plus historické vsuvky. V postavách jsem se orientovala snadno.

tabaluga
17.10.2024 3 z 5

Miluji knihy od paní Körnerové a proto jsem nyní sáhla po historickém tématu, který je mi mezi čtenými tématy velmi blízký. Nejsem vůbec zklamaná, za mne se jedná o oddechové čtení s romantickou linkou:-) Na můj vkus se mi postavy zdály příliš ploché, nemohla jsem se s nimi nějak extra sžít. Dvě generace v jedné knize a sotva člověk přilne k jednomu páru (rodičů) již nastupují osudy jejich dětí. Uvidíme, jakým směrem se bude pentalogie ubírat.:-)

pavlinkaa
16.09.2024 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst. Christina mi vadila. Její nerozhodnost, naivita, ustrašenost. Příběh Edmonda a Christiny mě nebavil. Je pravda, že jsem asi čekala něco jiného.
A najednou tu máme Sebastiana a Lauru. Ti dva mě bavili mnohem víc. Začetla jsem se a budu pokračovat druhým dílem.

Ostrov tajemství, Hra na schovávanou a další knižní novinky (3. týden)

14.01.2024

Kniha Pán hor 1 v seznamech