Paní Degasová přehled

Paní Degasová
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475419/bmid_pani-degasova-Z4P-475419.jpeg 4 47 47

U dveří pařížského domu stárnoucího malíře se jednoho dne objeví mladá žena. Oficiálně proto, aby slepému Edgaru Degasovi pomohla uspořádat jeho sbírku písemností a uměleckých děl. Mluví přízvukem Francouzů z New Orleansu a svými neodbytnými dotazy otevře v zahořklém starém muži Pandořinu skříňku vzpomínek na doby, kdy jeho život byl plný citů i světla. Při třídění nánosů minulosti se Degas ve svých myšlenkách i vyprávění vrací do dob, kdy jako mladý umělec se svými slavnými současníky v polovině 19. století obíhal pařížské salony umění, kreslil baletky v opeře i koňské dostihy, kdy se poprvé a naposledy fatálně zamiloval a kdy ve své umělecké rozevlátosti nedokázal učinit to správné rozhodnutí. Arthur Japin v životopisném románu Paní Degasová téměř vizuálně, na základě dopisů, deníkových záznamů, úředních dokladů, dobových svědectví a skic slavného malíře strhujícím způsobem rekonstruuje Degasovo umělecké tápání i zrání, životní vítězství i prohry včetně jeho nezapomenutelné cesty do New Orleansu, které se po americké občanské válce vzpamatovávalo z důsledků zrušení otroctví, a kde žila jediná žena jeho života, která byť nesla jeho příjmení, jemu nikdy nepatřila.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Mrs. Degas , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paní Degasová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

kopeceli
10.04.2023 5 z 5

Čtenář se nemusí bát klasické životopisné knihy se spoustou faktů a pomalého tempa děje. Toto je román a velmi čtivý. Zahrnuje pouze malou část Degasova života, nepopisuje techniky malby, ale vjemy, které k malování vedly. Ukazuje strasti stáří umělce, který je slepý, který vidí vzpomínky.
Opravdu zajímavý román.
Líbí se mi i kniha sama - kvalitní papír, hezké desky, trochu větší písmo, jež se pohodlně čte.

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Životopisný román o francouzském malíři Edgarovi Degasovi jsem vyhrála v soutěži u Argo, z čehož jsem měla nesmírnou radost, jelikož jsem si knihu moc chtěla přečíst. A byla jsem velmi příjemně odměněna.
Kniha je krásně a čtivě psaná, příběh mě hned strhnul a úplně jsem měla chuť něco začít malovat a tvořit - tak inspirativně a poutavě je popsán život i dílo tohoto slavného francouzského umělce.
V příběhu se krásně prolíná Degasův podzim života s jeho mládím, cestou do New Orleans i osudem jeho životní lásky.
Vypravěčkou příbehu je mladá žena, která se hlásí do služeb starého, slepého a zahořklého umělce. Tento se má brzy stěhovat ze svého starého pařížského domu, proto je potřeba pomoci mu roztřídit a katalogizovat jeho domácí sbírku, která čítá nepřeberné množství obrazů, skic, sošek a všeho možného. A samozřejmě dojde i na “třídení” jeho vlastních vzpomínek, jitření minulosti a odhalení starých tajemství!
Opravdu krásná kniha, pokud máte rádi tak jako já umělecký svět a životopisná díla, velice doporučuji k přečtení!


SlamLenka
29.03.2022 4 z 5

Po přečtení naprosto úžasné knihy to má ta další čtená vždy dost těžké. Právě v takové výchozí situaci se u mě ocitla Paní Degasová, ovšem musím říct, že se s tím po trochu vlažnějším nástupu nakonec popasovala velice dobře!
Nizozemec Arthur Japin nám ve svém románu předkládá beletrizovaný příběh slavného francouzského malíře Edgara Degase, který bývá řazen mezi impresionisty, i když on sám se za něj nepovažoval. Autor se do toho pustil ze zajímavého úhlu pohledu a čtenář se s umělcem na prvních stránkách setkává skrze neznámou mladou ženu, která se náhle objeví v jeho životě. V té době už je Degas starý a slepý, ve své osamělosti se zdá být zatvrzelý a zdá se, že o jakékoli sociální kontakty ani za nic nestojí. Příběh se tedy postupně začíná odvíjet v jeho domě, který je od střechy po podlahu plný výtvarných děl a malíře sledujeme ženinýma očima, ovšem tato rovina se nám pak postupně prolíná s epizodami z jeho dřívějšího života.
Co se týká malířství, nejsem na něj žádná odbornice a orientuji se v něm jen velmi málo, ale tady to skutečně nebylo zapotřebí. Celá ta kniha je prostě hlavně o jednom muži, o jeho životní pouti, nadějích a zklamáních, lásce… A i když je z něj na konci jeho života tak trochu zapšklý stařec, nakonec jsem si ho oblíbila. Nadchly mě i odkazy na jeho tvorbu, která mě nakopla, abych si dohledávala jeho obrazy, obzvlášť pak portréty aktérů jeho života. A na fotku jsem nakonec použila i publikace, které jsem našla u nás v knihovně.
Zajímavé čtení, při němž mě mnohokrát napadlo, kolik z toho je asi doložená historie a co je už imaginace autora. Ale to vlastně nakonec není podstatné – hlavní je, že to bylo příjemné čtení.
PS: Myslela jsem si, že na obálce jsou za ženou namalovaní plameňáci, ač tedy s divným zobákem… Kdybyste to snad taky nevěděli, jsou to ibisi rudí. =))

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

12.09.2021


Citáty z knihy (13)

Ze všech svízelí staroby je nejmíň snesitelná charita.


Archivace je pravý opak pamatování, stejně jako rýsování je pravý opak malování.


Pravda se drolí jako suchý pastel na hrubém kartonu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Paní Degasová v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených5x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x