Pantaleón a jeho ženská rota přehled

Pantaleón a jeho ženská rota https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60330/bmid_pantaleon-a-jeho-zenska-rota-HxD-60330.jpg 4 75 75

Románem Pantaleón a jeho ženská rota pronikl Mario Vargas Llosa k nejširším čtenářským vrstvám. V této humorné próze spisovatel předkládá příběh mladého a spolehlivého důstojníka, který si při plnění svěřeného úkolu – vybudování pojízdného nevěstince pro vyhladovělé vojáky v amazonských pralesích – počíná tak horlivě, že ohrozí prestiž nedotknutelné armády, a ve chvíli, kdy činnost „své“ ženské roty dovádí k dokonalosti, musí být raději odstraněn… Satirický román si bere na mušku byrokratické řízení armády i pokryteckou morálku celé společnosti. Dílo bylo dvakrát zfilmováno (1975, 2010) – v prvním případě se autor přímo podílel na vzniku snímku (režie J. M. Gutiérrez) a dokonce si v něm zahrál jednu z důstojnických rolí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Pantaleón y las visitadoras , 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pantaleón a jeho ženská rota. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Jaruš7
10.02.2022 3 z 5

Audio.
Absurdno ve militarismu.
Hambinec v plánech bojeschopné armády má ambice se pro formování odolnosti v boji řízeně rozvětvit.
Všichni v tom vidí pozitivum a dokonce i obyvatelé z okolních vesnic.
Postup pro rozvoj této vize má neblahý osud.

Chybí ženská chytristika v osobních problémech. Pohled muže je naivní.
Jistě výrazivo by vyznělo decentněji v jiném složení písmen (překlad).

Zdecimovaná armáda bez výstřelu, závislost na které stojí lidstvo.

Merlinit
11.05.2021 4 z 5

Opravdu zajímavý kousek. Kniha je vtipná, ale ne nijak okázale, čtenář se spíš zasměje bizarnosti celé situace v kontrastu k stupidně šroubovanému jazyku vojenské korespondence a k mrazivým událostem, jež hlavního hrdinu tu a tam provází.


DriftBooks
04.06.2019 3 z 5

Byl jsem z předchozí knihy (Tetička Julie...) tak nadšen, že jsem si prostě chtěl od téhož autora ještě něco přečíst. Údajně napsal pouze dvě humorné knihy. Tetičku a Pantaleóna. Takže volba byla jasná. Já se chci bavit a smát.

Inu – celý ten nápad je tak krásně absurdní, že bych se vůbec nedivil, kdyby ho některá armáda skutečně zrealizovala. Protože realita bývá občas daleko šílenější, než jsou fantazie spisovatelů.

Kniha mě pobavila, ale chvílemi i nebavila. Bavilo mě prolínání jednotlivých dějů. Jednotlivé příběhy se mísí do hustého těsta a vzniká tak opravdu netradiční a chutný pokrm pro čtenáře. Celkový obraz se pomalu skládá jako mozaika. V každé kapitole naberete hrst blyštivých střípků a můžete si hrát. Uvaříte kávičku, zapálíte doutníček a ve stínu milosrdné markýzy své oblíbené kavárny přidáváte kousky příběhů do objemného celku. Milé a vtipné.

Co mě nebavilo, bylo rozvíjení onoho vtipu do nekonečné délky. Pointu už víceméně znáte, hlasitě jste se zasmáli, ale vypravěč stále chrlí podrobnosti a stále vtip tříští a cizeluje. Takže jsem nakonec velké části textu prostě přeskakoval, abych se rychleji dostal k jádru. Pravda, kniha se mi tak smrskla na takovou delší povídku. Ale myslím, že to nebylo vůbec na škodu… bavil jsem se i tak náramně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pantaleón a jeho ženská rota v seznamech

v Přečtených105x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech4x