Pasažér přehled

Pasažér https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508510/bmid_pasazer-nfn-508510.jpeg 4 58 58

Pasažér série

1. díl >

Po dlouhých šestnácti letech, jež uplynuly od vydání jeho světového bestselleru Cesta, se žijící klasik americké literatury Cormac McCarthy vrací na scénu s novým dílem. Jeho román Pasažér se odehrává v roce 1980 a sleduje osudy záchranáře Bobbyho Westerna, který se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla. V něm nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér. Jako někteří dřívější hrdinové McCarthyho románů se i Bobby Western stává nechtěným svědkem událostí, které se pro něj nakonec ukážou hrozbou. McCarthyho román Pasažér v sobě pozoruhodným způsobem propojuje meditaci nad mravností, vědou a dědičným hříchem s prvky thrilleru, a činí tak s příznačně rafinovaným, oslňujícím stylem, jenž autorovi vysloužil reputaci jednoho z největších současných amerických prozaiků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Passenger , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pasažér. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

3DD!3
08.05.2024 4 z 5

Řekněme si to na rovinu. Pasažér nepatří mezi McCarthyho vrcholnou prózu. Vlastně jde o klasiku, jejíž zajímavost tkví v provázaností se Stella Maris, která tu leží přede mnou a čeká. Bloumání Bobbyho Westerna začíná potenciálně napínavou zápletkou o chybějícím Pasažérovi, aby se ukázala pouze jako spouštěč vyhýbání se jakékoli spolupráci s vládou a odpoutáním se od krusty civilizace což na něj vrhá ještě větší podezření. Pasivita a často humorné dialogy s přáteli, témata oscilují od potápění k testům jaderných zbraní nebo výběru hodinek. Vše podtrhnuté vztahem s nyní mrtvou sestrou a bolestných vzpomínek na ni. Sestrou, která byla pacientkou právě ve Stella Maris.

Avathar
02.03.2024 5 z 5

Svojím spôsobom možno najlyrickejší a najsmutnejší autorov román. A zvláštne dojemný.


3497299
19.02.2024 5 z 5

Fascinuje mě způsob, jakým se McCarthy dívá na svět. Asi bych Pasažéra neoznačil za typický "závěrečný meisterstück" stárnoucího autora – na to je málo ukázněný, má příliš rozvolněnou strukturu, příliš (záměrně) otevřený koncept. Ve vrstevnatosti a otevřenosti je ovšem jeho síla, protože svět je jako celek nepochopitelný a vše ústí do entropické smrti a alternativou je jen nějaká forma armageddonu. Pure Love.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pasažér, Zmije a další knižní novinky (34. týden)

20.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pasažér v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech1x