Päť jazykov lásky přehled

Päť jazykov lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104719/pat-jazykov-lasky-104719.jpg 4 1032 1032

Gary Chapman hovorí, že jednou z príčin neporozumenia v manželstve je to, že každý z nás hovorí iným jazykom lásky. Počas svojej viac ako 30-ročnej poradenskej praxe identifikoval päť jazykov lásky: * Slová uistenia, * Pozornosť, * Prijímanie darov, * Skutky služby, * Fyzický dotyk. Niekto túži po pozornosti, iný po pochvale; pre niekoho sú veľmi dôležité darčeky, pre ďalšieho vymenená žiarovka či ožehlená košeľa a zas iný potrebuje fyzický dotyk. Kniha vám objasní každý z týchto jazykov, pomôže vám objaviť jazyk lásky vás a vášho partnera a dozviete sa aj, ako prakticky týmto jazykom hovoriť. Cieľom tejto knihy nie je vyjasniť zmätok ohľadne slov láska či milovať, ale zamerať sa na prejavy lásky, ktorá je nevyhnutná pre naše emocionálne zdravie. Keď identifikujeme a naučíme sa hovoriť jazykom lásky nášho partnera, objavili sme kľúč k dlhotrvajúcemu, milujúcemu manželskému vzťahu. Láska sa po svadbe nemusí vypariť, no aby sme ju udržiavali živú, potrebujeme zapracovať na tom, aby sme sa naučili hovoriť jazykom lásky nášho partnera. Nemôžeme si vystačiť s naším vlastným jazykom, ak mu nerozumie. Ak chceme, aby rozumel prejavom našej lásky a cítil ju, musíme ju prejavovať v jeho jazyku. Gary Chapman pôsobí ako poradca v oblasti manželských vzťahov. Okrem bestselleru Päť jazykov lásky je autorom mnohých kníh, ktoré sú zamerené na manželské, priateľské a rodinné vzťahy.... celý text

Literatura světová Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Porta libri
Originální název:

The Five Love Languages , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Päť jazykov lásky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (224)

dasa6360
14.05.2024 5 z 5

Gary Chapman v knize popisuje koncept pěti různých „jazyků lásky“, kterými lidé vyjadřují lásku a přijímají ji od druhých. Tyto jazyky zahrnují slova uznání, kvalitní čas, dárky, služby a fyzický kontakt. Pokud se najdete ve více jazycích, určitě to není chyba, podle Chapmana má totiž každý z nás primární a sekundární jazyk.

Uvnitř je možné najít praktické rady a příklady, jak identifikovat vlastní a partnerův jazyk lásky a jak je efektivně používat pro budování zdravých a harmonických vztahů, a to nejen s partnerem, ale také třeba s dětmi.

Knihu jsem četla již před lety, ale stále se k ní ráda vracím.

coquus
23.04.2024 5 z 5

V této knize se popisuje velice zajímavý způsob, jak lze řešit třeba i dlouhodobé manželské neshody. Hodně informací bylo pro mě docela objevných. Je poznat, že autor má bohaté zkušenosti v této oblasti a kniha opravdu má inspirativní potenciál. Zde popisovaný přístup určitě stojí za vyzkoušení, doporučuji.


Petrush
01.04.2024 4 z 5

Obsah knihy bych shrnula asi takto: láska je volba, je to rozhodnutí (zamilovanost ne, ale láska ano). Pokud se rozhodneme pro lásku, může tato kniha pomoct v tom, jak dávat partnerce/partnerovi najevo lásku tak, aby to chápal, tj. v jeho primárním jazyce lásky. Pokud je pro manžela důležité a považuje za projev lásky to, že má navařeno a je uklizený botník, tak manželka mu bude vařit (ač vaří nerada) a uklízet botník (ač jsou jí rozházené boty úplně jedno). A pokud je pro manželku důležité a považuje za projev lásky to, že si s ní manžel bude povídat a pozorně jí naslouchat, tak manžel jí věnuje denně třeba čtvrt hodinu plné pozornosti a půjde kutit do garáže o něco později (ač by se svému kutilskému projektu nejraději věnoval 24 hodin denně).
Autor rozebírá jednotlivé jazyky lásky vč. jejich dialektů - slova ujištění, pozornost, přijímání darů, skutky služby a fyzický kontakt. V závěru knihy dává tipy, jak poznat svůj a jak partnerův primární jazyk lásky, krátce se věnuje také tématu rodičů a dětí.
Hlavní poselství knihy je v tom, že máme sami možnost zlepšit vztah a atmosféru ve vztahu. Po změně našeho přístupu je velká pravděpodobnost, že partner zareaguje ve stejném duchu. Podobnou myšlenku rozvíjí např. kniha Vztahy bez stížností.
Kniha je celkem útlá, ale klidně mohla být ještě stručnější. Způsob psaní mi moc nesedl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Päť jazykov lásky v seznamech

v Právě čtených88x
v Přečtených1 652x
ve Čtenářské výzvě269x
v Doporučených145x
v Knihotéce408x
v Chystám se číst677x
v Chci si koupit224x
v dalších seznamech11x