Pernambuco přehled

Pernambuco https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379353/bmid_pernambuco-XvE-379353.jpg 4 30 30

Pernambuco zní jako zaklínadlo. Země z dávné dětské četby, daleká a znepokojivá. Když se to slovo rozkmitá, zaslechneme třeba Nabucco, trabuko… V kouři doutníku se zjevují siluety z vybledlých fotografií, probleskují příběhy. Nebo to snad není kouř? V očích pálí velejemný písek: Ó Fato! Ó Morgano! Básnická sbírka roste z hloubi Wernischovy obraznosti a jeho svět se před vnitřním zrakem proměňuje: tragické se stává groteskním a naopak, přelud bolestnou vzpomínkou a naopak… Tento pohyb je neustálý. Dobrodružství četby je zdá se nevyčerpatelné: Dívám se na kotvící lodě. Na zádi jedný z nich čtu jméno, který se mi líbí: Pernambuco. Zahazuju lampion a jdu si promluvit s kapitánem. Za chvíli jsem v podpalubí a hážu do kotle uhlí. Tak tedy Pernambuco! Ráno vyplouváme do Recife.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pernambuco. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

666Jitka
10.02.2024 4 z 5

Někde jsem četla, že Ivan Wernisch je, co se literární tvorby týče, jako chameleon a jeho sbírka poezie a drobné prózy Pernambuco je toho jasným důkazem. Místy se člověk usmívá, pak je melancholicky rozechvěn, jindy se ocitne kdesi v dálavách své vlastní duše, posléze je svědkem tragikomického příběhu, načež se stane svědkem brutální vraždy a hlavně si nikdy není jistý, co je skutečnost a co je sen. Souhlasím s Elevantem, že závěrečná báseň je velice silná a mluví za vše, vskutku mrazivé...

Poslední soud:

Zlí nalevo, dobří vpravo
a všichni do sprch.

Bůh je spravedlivý.

Elevant
07.02.2021 4 z 5

Pernambuco - rok smíchu a hrůzy. Dvanáct oddílů básní, které, i když jsou výrazně provázané, vyvolávají velmi různorodé dojmy. Na jednu stranu jsou jazykově hravé se spoustou morgensternovských hříček, humorně absurdní a nevázané, na druhou stranu mnoho básní čtenáře zneklidní a znamenitým navozením atmosféry ho uvrhne do tíživé melancholie. Lampion, který se pomalu potápí... Takový a spousty dalších výjevů evokujících zkázu a zánik se tu jako na kolotoči střídají s absurdními hříčkami jménem třeba Bimbam.
Osobní dojem: některé básně rozesmály, některé mě nechaly klidným, některé takřka vyděsily, jako Lavinia anebo nejlepší báseň celé sbírky, Poslední soud:

Zlí nalevo, dobří vpravo
a všichni do sprch.

Bůh je spravedlivý.


ninahagen
09.04.2020 3 z 5

Klasicky wernischovsky surrealistická torza příběhů, z nichž některé pobaví, jiné zamrazí, další okouzlí svou atmosférou. Na tuto četbu musím být naladěná a mít klid, pak dokážu docenit a četbu si užít.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Magnesia Litera (Moleskine Litera za poezii)


Kniha Pernambuco v seznamech

v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit9x