Pět malých prasátek přehled

Pět malých prasátek https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86997/bmid_pet-malych-prasatek-ERd-86997.jpeg 5 934 934

Hercule Poirot série

< 23. díl >

Hercula Poirota navštíví slečna Carla Lemarchantová a požádá ho o neobvyklou službu – má vyšetřit vraždu jejího otce Amyase Cralea, za niž byla k doživotnímu žaláři odsouzena její matka Caroline. Tato událost je však šestnáct let stará a ani uvězněná Caroline už nežije. Zanechala ale své dceři dopis, v němž ji ujišťuje, že onen zločin nespáchala. Poirot krůček po krůčku rekonstruuje minulost a stanoví si pětici podezřelých, „pět malých prasátek“. Detektivní příběh z roku 1943 (česky vychází v novém překladu) upravila sama autorka do podoby divadelní hry, jež měla – pod titulem Ohlédnutí za vraždou – premiéru v roce 1960.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Five Little Pigs , 1942


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět malých prasátek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (161)

PREBURDA
22.04.2024 5 z 5

S Davidem Suchetem ( Hercule Poirot ), jsme znovu po letech, otevřeli spáchaný zločin, o kterém měla pochybnost mladá žena a která tvrdila, že odsouzený nebyl vrahem a chtěla očistit posmrtně jméno nejmilejšího člověka a dovědět se pravdu, co se tehdy vlastně stalo.
Jako vždy brilantní detektivka od Agathy Christie. Krásné čtení, které stále žije.

Kakho-Oto
02.04.2024 5 z 5

Mohu napsat totéž co u mého hodnocení románu Deset malých černoušků. Opět se totiž jedná o klenot beletristické literatury. V knize neustále někdo ze svědků či lidí "z vyšetřování a soudů" vzpomíná na šestnáct let starý případ, kdy byla mladší žena odsouzena za vraždu manžela. Netrvalo to dlouho a zemřela ve vězení, nicméně její dcera je přesvědčena o nevině matky a rozhodne se proto navštívit proslulého detektiva Hercula Poirota. Ten si vyslechne všechny relevantní osoby a na základě toho dojde k závěru, že vrahem byl někdo jiný a odsouzená žena byla skutečně nevinná. Román je však navzdory tomuto na první pohled snad fádnímu příběhu velmi napínavý a podle mého názoru nemá žádná hluchá místa. Detektivka Pět malých prasátek také obsahuje pravdivou "doušku", že (zvláště po tak dlouhé době) si bude každý ze svědků příběh pamatovat poněkud odlišně. Tohle by si měli uvědomovat také orální historikové a zejména amatéři, kteří sbírají různá svědectví starých lidí (rozuměj: srovnávat výpovědi pamětníků s archivními prameny nebo odbornou literaturou a teprve na základě toho dělat případné závěry).


Jara.v
18.03.2024 5 z 5

Tenhle příběh mě opravdu velice zaujal i jako filmové zpracování se skvělým obsazením. Na první pohled jasné, ale přesto... Poirot sice jako vždy případ vyřeší, ale tentokrát už nelze zbavit nevinného obvinění. Agatha Christie byla a pro mě pořád je nejúžasnější detektivní spisovatelka, protože není potřeba spousta krve a popisování brutality, ale naopak je potřeba nechat trochu fantazie čtenáři.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět malých prasátek v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených1 426x
ve Čtenářské výzvě213x
v Doporučených72x
v Knihotéce400x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech8x