Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače přehled

Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523620/bmid_pet-zivotu-nezname-pribehy-obeti-ja-6519bf92ef8dc.jpg 4 31 31

Polly, Annie, Elizabeth, Catherine a MaryJane se nikdy nesetkaly, a přece jejich osud skončil stejně. Psaly balady, provozovaly kavárnu, žily na venkovských panstvích, dýchaly inkoustový prach tiskařských strojů a utíkaly před obchodníky s bílým masem. Jedno měly ovšem společné: všechny byly v roce 1888 zavražděny. Jejich vrah nebyl nikdy dopaden, ale postava, kterou z něj tisk vytvořil, se proslavila víc než kterákoli z jeho obětí. Po více než sto let už nás tisk i četné studie přesvědčují, že „Rozparovač“ byl vrah prostitutek. Historička Hallie Rubenholdová však odhaluje, že nejenže se toto tvrzení nezakládá na pravdě, navíc ještě potlačilo zájem o skutečné, fascinující životní příběhy jeho obětí. Ve svém působivém, zdrcujícím líčení uvádí Rubenholdová věci na pravou míru. V její knize se před námi předestře svět Charlese Dickense a královny Viktorie, ale také svět chudoby, bezdomovectví a všeobecně rozšířené nenávisti k ženám. Všech pět žen zemřelo, protože se ocitly v nesprávnou dobu na nesprávném místě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Literatura faktu
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper, 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (18)

jitka7326
24.08.2024 5 z 5

Parádní kniha o životě obětí Jacka Rozparovače,včetně několika fotografií a uvedených zdrojů. 5 zničených životů, 5 osudů, ale taky 5 žen s nimiž se život nemazlil a hrozná smrt pro ně byla vysvobození ze života na ulici. Jsou zde skvěle popsány poměry ve viktoriánské Anglii, postavení žen, skvělý místopis, chudobince .Poděkování autorce jakou si s tím dala práci.

Awča
25.07.2024 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která se věnuje se obětem JR.
Autorka si opravdu dala neskutečnou práci.
Popisuje nejen osudy nešťastných žen, ale také dobu "Charlese Dickense a královny Viktorie", chudobu dělníků, hierarchii služebnictva, podmínky a pravidla bydlení v chudobincích.
Dozvíme se, co obnášela práce v továrně na cín, co vše bylo potřeba pro práci v tiskařské čtvrti, jak žil panský kočí. Jaké nemoci byly hrozbou a jak se (ne)léčily.
Velmi mě překvapilo, že některé z žen nemusely spadnout na úplné dno, měly podporu rodiny, mohly žít poměrně slušný, i když těžký život, ale alkohol prostě převážil.
Na druhou stranu, není se co divit, když lidé hledali útěchu v alkoholu, život byl tehdy drsný.
Jsem ráda, že si kniha ke mě našla cestu, i když tedy čtení nebylo úplně jednoduché, a v duši po něm zůstal temný stín.


DraculasLady
22.07.2024 4 z 5

Autorka si s tímto dílem dala neskutečnou práci a to se musí ocenit. Doslova detailní popis životů obětí Jacka Rozparovače Vás provede skoro den po dni až k jejich smutnému konci. Život v této době určitě nebyl pro mnoho lidí snadný a popsané příběhy těchto nešťastných žen to jen dokreslují. Bylo jich takových mnoho, ale vrah si vybral právě tyto. Proč? A bylo tomu skutečně tak, jak se nám autorka snaží vnutit? To už se dnes nedozvíme. O samotném činu a následném vyšetřování se v knihách nedozvíme skoro nic, což byl zřejmě autorčin záměr - o Rozparovači bylo napsáno mnoho jiných knih. Ale pro komplexnost příběhu mi to závěru hodně chybělo...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)

27.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených4x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x