Bouře mečů přehled
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce. Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou. Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , TalpressOriginální název:
A Storm of Swords, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouře mečů. Přihlašte se a napište ho.
Třetí pokračování Hry o trůny začalo velmi pozvolna. Já osobně jsem tajně doufal, že se události začnou odehrávat tím "správným" směrem. A ono to stále nepřicházelo a nepřicházelo, až jsem si najednou uvědomil, že k tomu už nikdy nedojde a ani dojít nemůže. Tohle je totiž příběh, ve kterém nejsou vítězové ani poražení, ale pouze poražení a ti po kterých zbyde pouze krvavá skvrna na podlaze. Zkrátka v této knize není o zvraty a mrtvé žádná nouze. A závěr - nemám slov, to byla jízda jako na horské dráze!
V Bouři mečů se mi hodně líbilo, jakým vývojem prošli jednotlivé postavy. Vypíchnul bych například Jaimeho Lanistera a Brien. Tato neobvyklá dvojice mi zpočátku přišla nezajímavá a moc mne nebavilo číst jejich linii, ale s přibývajícími stránkami a s tím co zažili, jsem si je oba oblíbil. Další neobvyklou dvojici vytvořila Arya a Ohař. Ohař je přitom taková krutá, ale současně smutná postava. A už tak nějak od počátku jsem tušil, že mu nebude dopřán dlouhý a spokojený život.
Oproti Střetu králů mne trochu mrzelo odsunutí Tyriona do pozadí. Tyrion je obdivuhodná postava a bylo mi líto, jak se k němu choval jeho otec. Velikým překvapením pro mne bylo, jak se v závěru zachovala Sansa. Z toho mne lehce zamrazilo a jsem zvědavý, kam se tato postavu bude dále vyvýjet.
Přestože celkové vyznění tohoto románu je vážné, tak příběh nabídne i vtipné glosy, neboť jak kdosi přiléhavě poznamenal: "V poslední době se zdá, že svatební hostiny jsou nebezpečnější, než bitevní pole." O tom ví své i chudák královna Margaery, která se v šesnácit letech stala podruhé vdovou. :)) Tento druh humoru já můžu!
Bouři mečů jsem si moc užil. Je skvělé číst knihu, kde se autorovi podaří překročit vaše očekávání a nabídne vám úžasný čtenářský zážitek. Ke knize se jednohe dne až mi v paměti vyblednou vzpomínky velmi rád vrátím. Dávám plný počet, protože tohle byla jízda.
Tak tohle byla prostě a jednoduše pecka.. Nebo síla? Děj určitých kapitol mi nešel do hlavy a musel jsem si je přečíst ještě jednou. A i tak mi po nich zůstávalo nepříjemné svrbění v žaludku, hlavně z té poslední.
Knižní novinky (21.5. - 3.6.)
21.05.2018
Ocenění knihy (1)
2001 -
Locus Awards
(Best Fantasy Novel)
Kniha Bouře mečů v seznamech
v Přečtených | 5 648x |
v Knihotéce | 1 619x |
magie středověk rytíři králové války pomsta bitvy Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriál
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Nejdelší a můj nejméně oblíbený díl. Je na něm totiž asi nejvíc vidět, že i když je George R.R. Martin vynikající spisovatel co se týče charakterizace postav a tvorby dějového schématu, v psaní dialogů a silných momentů má mezery. Takže knížka je sice skvělá, ale jednotlivé scény jsou v seriálu prostě lepší. Nemluvím jen o vynikajícím monologu "chaos is a ladder", nebo smrti Ygritte (mimochodem celá její postava je v seriálu díky vynikajícím dialogům jednoznačně sympatičtější). I obyčejné scény jsou méně působivé, než by být mohly. Seriál také část postav posunul do trochu jiného vyznění, které jim sluší víc - Jamie, Tyrion, ale i Brienne, která v knížce občas působí jako naivní hlupačka, myslící tím co má mezi nohama, místo aby přemýšlela hlavou. Abych autorovi nekřivdil, tak jeho paranoiou rozežíraná Cersei se mi zamlouvá víc, a jeho verze Rudé svatby dává naději na zajímavou zápletku v otázce budoucího krále Severu. Knížka je sice s přehledem a s obrovskou rezervou za plný počet, jenže stejně si říkám, že by mohla být v jednotlivých pasážích silnější.