Píseň z pytlíku na zvratky přehled

Píseň z pytlíku na zvratky
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330103/bmid_pisen-z-pytliku-na-zvratky-nRL-330103.jpg 4 112 112

Píseň z pytlíku na zvratky je uměleckou kronikou Nickova turné s kapelou Bad Seeds po dvaadvaceti severoamerických městech během léta 2014. Sestává z deníkových záznamů, dávných vzpomínek, intimních úvah, fantaskních představ, písňových textů a básní. Hlavními tématy této působivé epické skladby jsou inspirace, tvořivost, ztráta, láska a smrt. Nick Cave ve své vášnivé zpovědi rozvíjí svébytnou mytologii, prosycenou motivy z čínských, řeckých a aztéckých mýtů, starozákonních příběhů, lidových balad i kultovních hollywoodských filmů. Kniha se zrodila povětšinou ve vysokých nadmořských výškách, když si během turné v letadle zapisoval poznámky, texty a básně na pytlíky na zvracení. Přes žánrovou rozmanitost je Píseň z pytlíku na zvratky překvapivě sourodá a čtivá – a Caveova osobnost se v ní zračí v mnoha rozdílných a veskrze nečekaných polohách.... celý text

Literatura světová Umění
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Sick Bag Song , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň z pytlíku na zvratky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

rutto45
28.01.2024 4 z 5

Nick má toho veľa, čo by mohol svetu povedať. Miestami sa musím pri jeho tvorbe, ako hudobnej, tak aj literárnej, zamýšľať, či vôbec pochádza z tohto sveta.

ozzak
15.04.2023 5 z 5

Moc pěkné krátké fejetony básně od hudebníka Nicka Cave psaná vetcinou v letadle moje první knížka od autora rád od něj přečtu další knížky


sgjoli
11.09.2022 4 z 5

Trvalo mi to víc jak půl roku, než jsem se pročetla na konec, ale nevadí. Vůbec nevadí. Tvorba Nicka Cavea je dost specifická a člověk na ni musí být správně naladěn, aby si z toho něco odnesl.
Píseň z pytlíku na zvratky je sbírka básní (v řadě míst s přesahem do prózy), kterou Cave psal během turné s kapelou - a psal si je mnohdy právě na pytlíky na zvratky, co rozdávají v letadlech (odtud název knihy). V textech zachycuje momentky z míst, kde se právě nacházejí, své emoce, vzpomínky, texty svých písní, či fantaskní představy, do nichž komponuje témata lásky, ztráty, pomíjivosti života či smrti. Hodně pracuje s motivem devíti múz, které se tu prolínají napříč celou sbírkou. Pokud znáte aspoň trochu Caveovu hudbu a jeho písňové texty, tak v podobném duchu se nese i tahle sbírka. Krásně poetická, občas dojímavá, občas syrová a drsná, často velmi temná. A přesto tak moc uhrančivá.
Cave má neuvěřitelnou představivost, který když spojí se svým jazykovým a literárním talentem, vznikne z toho skvost, který asi nebude sedět každému. Cave je hodně svérázný a osobitý - na někoho možná moc. Ale mně ten jeho styl prostě seděl. Jako jasně, v některých jeho textech této sbírky jsem se úplně nenašla, nebo jsem si v nich neuměla najít to "něco", co bych si vzala. Ale celkově musím za sebe říct že tahle kniha je skvělá.
Trochu jsem se toho obávala,, zda jako první seznámení s autorovu literární tvorbou sáhnout zrovna po sbírce poetických textů místo po románu. Ale nakonec to vyšlo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Píseň z pytlíku na zvratky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených149x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených2x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Severní Amerika hudební avantgarda diáře, zápisníky hudebníci, muzikanti

Autorovy další knížky

Nick Cave
australská, 1957
1995  85%A uzřela oslice anděla
2009  76%Smrt Zajdy Munroa
2017  77%Píseň z pytlíku na zvratky
1995  86%King Ink
2012  96%Texty 1978–2007