Pískový vrch přehled

Pískový vrch
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245672/bmid_piskovy-vrch-ROq-245672.jpg 4 224 224

Na sídlišti Pískový vrch ve slezském Valbřichu se všechno točí kolem žen. Když do města přijede ze zapadlé vesnice Jaďa Maślaková, hned na nádraží uklouzne na schodech a spadne přímo do náruče svého budoucího manžela, horníka Stefana Chmury, syna přesídlenců z východu Polska. K oltáři jde Jaďa v šatech ušitých ze záclon po Němcích a novomanželé se brzy dočkají dcery Dominiky, která se kupodivu nepodobá nikomu z rodiny, zato babička Zofia, jež celý život skrývá jisté tajemství, je z ní štěstím bez sebe... Joanna Batorová sleduje ve své nevšedně pojaté rodinné sáze sny, trápení a naděje tří generací polských žen, úzce spojené s dějinami dvacátého století od války přes éru budování socialismu až ke kapitalistickému Polsku nedávných let. Svým širokým záběrem, lakonickým i hravým, vynalézavým jazykem, sarkastickým pohledem a strhujícím tokem příběhu vyvolal román na domácí scéně výrazný ohlas a dočkal se volného pokračování a překladu do šesti jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Piaskowa Góra , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pískový vrch. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

Janadvorackova
10.03.2024 4 z 5

Generační většinou tragédie. Ale tak to chodí.
Podobně hutné příběhy nejdou přečíst na jeden zátah a některé scény se i po přečtení nepříjemně vracejí.

Šárka_D
30.05.2023 4 z 5

Nemám moc ráda rodinné ságy - vždycky mají tolik postav, že k žádné nedokážu obzvláště přilnout a následkem toho jsou mi jejich osudy lhostejné, což zmenšuje můj požitek z četby. Zpočátku mi takto široce rozkročený připadal i Pískový vrch, ale autorka přeci jen po delším úvodu postavila do popředí Jaďu a její dceru Dominiku, kolem nichž množství rodinných příslušníků a vedlejších postav kroužilo a dotýkalo se jejich osudů. To mi vyhovovalo a umožnilo si k těmto dvěma ženám vypěstovat vztah, a stálo to za to, rozhodně ano. Hutný text se nečte zrovna rychle, musíte mu věnovat pozornost a vychutnávat si ho, ale odměnou vám bude mnohovrstevnatý obraz totalitního Polska a jedné obyčejné rodiny. Bez falešné nostalgie a patosu.


Dani25
12.05.2023 5 z 5

Takéto knihy obľubujem. Životy viacerých generácií, v tomto prípade dej prebieha od povojnového obdobia cca 50 rokov, ale sem tam sa vráti do života starých rodičov hlavnej postavy Jade. Valbřich - pôvodne Wallenberg, patril do roku 1945 Nemecku, potom Polsku a sťahujú sa tu Poliaci z východnej časti. Pískový vrch je sídlisko v tomto meste. Dej je sústredený hlavne na ženské postavy, ktoré očakávajú krajšiu budúcnosť, ich sklamania a každodenný život. Odporúčam. A teším sa na ďalší diel - Chmurdálie.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vítězové Magnesia Litera 2016

07.04.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2016 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu)
2015 - Cena Josefa Jungmanna


Kniha Pískový vrch v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených273x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených24x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst421x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

polská literatura komunismus sídliště ságy rodinná tajemství Cena Josefa Jungmanna

Autorovy další knížky

Joanna Bator
polská, 1968
2015  87%Pískový vrch
2020  85%Chmurdálie