Planoucí lesy Venuše přehled

Planoucí lesy Venuše https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31041/bmid_planouci-lesy-venuse-pJU-31041.jpg 4 92 92

Zemský povrch pokrývá jediné obrovské velkoměsto, příroda už dávno zmizela pod náporem betonu. Edu Jansen může o hlubokých lesích, o jakých mu v dětství vyprávěl stařičký robot Bob, koupený na bleším trhu, jenom snít. Nebo se přihlásit jako dobrovolník na Venuši, planetu, „kde lesy jak oheň pálí, v závratné výši, v širé dáli…", tajuplné planoucí lesy, nebetyčné, výhružné, vše rozežírající, všemu pozemskému nepřátelské. Jednoho dne průzkumník Jedenáct, Edu Jansen, poruší přísný zákaz a přistane v lesích, odkud se před ním ještě nikdo živ a zdráv nevrátil. Čeká ho největší objev v historii lidstva, největší dobrodružství, ale i největší zklamání jeho života…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Torenhoog en mijlen breed , 1969


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planoucí lesy Venuše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Dela111
25.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Tuto knížku jsem četla jako náctiletá a byla jsem z ní nadšená. Tehdy jsem sci-fi vyhledávala, podobné příběhy mě moc bavily, postupně mě to však přešlo a do vod tohoto žánru se pouštím velmi zřídka. Je to už mnoho let, takže děj jsem téměř zapomněla a byla jsem dost zvědavá, jak na mě kniha bude působit dnes.
Jde o příběh z budoucnosti a odehrává se na Venuši. Po nepříliš zajímavém a naštěstí ne dlouhém začátku dochází k zásadnímu zvratu v ději. Popisy krásných barevných lesů této planety a především setkání s jejími obyvateli příběh rozjedou. Jak už tu zaznělo, v druhé polovině se však děj téměř přestane posouvat a spíše se točí v kruhu. Mínusem knihy jsou také dialogy, které působí hodně jednoduše.
V knize se dá najít i hlubší podtext, autorka čtenáře přivede k zamyšlení tím, jak vykreslila obyvatele Venuše. Jsou technicky zaostalí, nedokáží cestovat mezi planetami, ale tu svoji milují a neničí si ji. Pozemšťané dobývají vesmírné prostory, ale vlastní planetu ovládli tak, že na ní své lesy dávno zničili... Člověk, který vidí a slyší se někdy chová jako slepý a hluchý...
Přestože mě příběh zdaleka neuchvátil tolik jako kdysi, jsem ráda, že jsem se k němu vrátila. To srovnání, jak jsem se na něj dívala před lety a jak dnes, bylo zajímavé. Tehdy jsem si neuvědomila, že potenciál příběhu autorka zdaleka nevyužila. Kniha je napsána stylem spíše pro mladší náctileté čtenáře. Rozhodně to však byl hezký návrat a s kapkou nostalgie hodnotím 4* :-).

Baika
06.03.2022 5 z 5

Oblíbená knížka z dětství, kterou si ráda přečtu i teď.


Veveova
15.07.2021

Do téhle knihy jsem se zamilovala ještě v pubertálním věku a začala díky ní číst sci-fi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Planoucí lesy Venuše v seznamech

v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených12x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

lesy Venuše (planeta)

Autorovy další knížky

Tonke Dragt
nizozemská, 1930
2000  90%Dopis pro krále
1979  80%Planoucí lesy Venuše