Pláž přehled

Pláž
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53273/bmid_plaz-ynU-53273.jpg 4 191 191

Hrdinou románu je mladý Angličan, který na prázdninové cestě v Thajsku zjistí existenci civilizací nedotčené pláže na jednom z ostrovů v ostrovní rezervaci. Po dobrodružné výpravě s dvěma přáteli objeví společenství lidí ze všech koutů světa, kteří se snaží žít v primitivní komunitě, jejímž základem je svoboda a přátelství. Zátěž negativních projevů současné společnosti však přežívá ve všech (drogy, počítačové hry, syndrom vietnamské války ad.) a nepřímo vede i k tragickému konfliktu, po kterém se mladík a jeho přátelé vracejí zpět do lidské společnosti...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Beach , 1996


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

mila2411
09.11.2023 5 z 5

Kultovní "baťůžkářská" kniha... moc se mi líbilo vrátit se do 9o' let, kdy na světě byly ještě nedobyté a nedobité lokality. Pěkná kniha!

Bacileus
27.06.2023 3 z 5

Lehký spoiler! Film přivedl toto dílo k rozumu, neboť zde přestřelený konec znemožnil poměrně důkladně budovaný rozklad a příliš rychlý sled událostí nedovolil jednotlivým tragédiím vyniknout. Snahu hlouběji postihnout kolaps morálně ploché komunity, přebila snaha šokovat. Je s podivem, že vyvržená střeva a uřezané končetiny nemají zdaleka takový dopad, jako solidně umístěná sračka. I tak jde o solidní knihu.


karol.cadex
24.03.2023 5 z 5

Původní komentář se mi nenahrál, což mě mrzí, po dlouhé době jsem byla v hodnocení knihy vážná a hluboká! No nevadí, tak znovu a po mém.

Já vím, že takhle začíná 90 % mých komentářů na databázi, ale nemohu si pomoci! Takže po stoosmdesátédeváté - kdysi jsem chodila s klukem, co miloval film Pláž, myslel si, že je Dicaprio, a hrozně poeticky o tom mluvil a často jsme se na Pláž dívali a říkali si, co by kdyby. No. Ač jsme oba byli čtenáři, ke knižní formě jsme se nedostali a já na ni narazila v knihovně až po nějakých 13 letech poté, ovšem už bez pubertálního chlapce vedle sebe.
A bavila jsem se. I přes to, že nenávidím hulení trávy, Thajsko je asi poslední místo, kam bych se chtěla podívat, kdybych teda cestovala haha, a tihle cestovatelé a nomádi mě děsně iritují svou absencí odpovědnosti. A taky jak jsou umouněný a zpocený. Jenže Pláž je jiná. Asi nejvíc v tom hledání a nalézání, v událostech a reakcích na ně, v prožívání času a prostoru. Ač bych si některé Richardovy myšlenkový pochody nechala ujít. Děj knihy od eskapády Švédů skvěle graduje a to bych i řekla, že byla pro mě nejsilnější část. Takže já jsem velmi spoko.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pláž v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených258x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených24x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

drogy zfilmováno ostrovy anglická literatura Thajsko léto pláže

Autorovy další knížky

Alex Garland
anglická, 1970
1999  86%Pláž
2002  65%Tesseract