Počkej na moře přehled

Počkej na moře https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503836/bmid_pockej-na-more-sfI-503836.png 4 270 270

Milostný gay příběh z Anglie 60. let pojednávající o křehkosti lidských vztahů, o životních volbách a odvaze jít si za svým. O okamžicích, které by mohly trvat věčnost. O tom, že chceme někam patřit, a o tom, jak poznáme, že jsme nepřiplavali na špatný břeh, kde nás čeká jen konec. Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil semestr studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od desítky výměnných studentů ze Švédska, kteří se v 60. letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat, a mezi oběma muži propukne vášnivá milostná aféra, která má navzdory uvolněné atmosféře a proměnlivé době šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy. Počkej na moře je komorním příběhem o přitažlivosti a oddanosti, zkoumající hloubku lidské duše na pozadí bouřlivých šedesátých let v Anglii.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Počkej na moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (72)

Penicuik333
dnes 3 z 5

Pomalá, lyrická kniha.
Plná náznaků, mnohovrstevnatosti, nedorecenosti, nejistoty.
Milostny příběh kladouci dulezite otazky bez klise, zkratek a lehkych jednoznacnych odpovedi.
Kazda veta, kazde slovo ma svoje presne misto.
Jednoduchá otázka odkrývá nevídané hlubiny, které nelze beze zbytku prozkoumat a naplnit.

roman9276
16.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle je klenot. Od prvních stránek jsem byl naprosto unesen. Veronika Opatřilová vytvořila knihu světového formátu, se kterou jsem se dlouho nesetkal. Hluboké myšlenky, nádherný popis přírody, já nemám slov. Hned jsem se musel vrátit po dočtení na začátek, doma jsme probírali různé a možné verze konce, protože autorka nás nechala trochu tápat. Mám chuť si knihu přečíst okamžitě znovu, tak hlubokou stopu ve mě zanechala. Obě postavy jsem si zamiloval, každých pár stránek jsem měl jednu radši více a jednu méně, pořád se to střídalo, každých pár stránek mě jedna postava štvala trochu víc a pak se to zase otočilo. Konec přišel jak blesk z čistého nebe, když jsem si říkal, že mi zbývá pár stránek a najednou tam byly překlady básní a já zůstal v šoku. Autorka vytvořila i playlist na spotify k tomuto dílu a to mě ještě více přeneslo do dané doby. Děkuju za tento zážitek!


Jirinamac
04.05.2024 2 z 5

Tak toto mě vůbec nebavilo a musela jsem si knížku dávkovat po částech, kdy jsem jí chtěla několikrát odložit. Nevyhovovala mi poetická forma příběhu, ale ani jakým stylem je knížka napsaná.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022


Citáty z knihy (3)

Tolik možností, nevím, která je ta správná, vím jen, která je ta těžší a tu si pro sebe vybírám.


Nejvzácnější chvíle jsou chvíle s tebou a byl jsi to ty, vždycky, od samého začátku, kdo ve mně zářil. Nemohl bych myslet na štěstí a nemyslet přitom na tebe.


Ať tě trápí jakýkoli neduh, vyjdi na čerstvý vzduch. Jdi k moři. Počkej si na něj, zůstaň tak dlouho, jak budeš potřebovat, aby ti tvoje problémy vyhnalo z hlavy.


Kniha Počkej na moře v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených339x
ve Čtenářské výzvě70x
v Doporučených31x
v Knihotéce133x
v Chystám se číst325x
v Chci si koupit76x
v dalších seznamech5x