Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni přehled

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101259/bmid_podivny-pripad-doktora-jekylla-a-pa-fzp-101259.jpg 4 522 522

Stevensovy originální, spekulativně fantastické příběhy s tajemstvím byly po Poeových novelách první, jež daly základ dalšímu rozvoji detektivního románu a jemu příbuzných žánrů. Páteří našeho výboru, který vychází již podruhé, je napínavá, strhující novela Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, v níž autor pomocí hmotného znázornění rozdvojenosti lidské povahy řeší rozporný vztah mezi dobrem a zlem a jeho morální důsledky. Je to příběh lékaře, který ve snaze zachovat si pověst spořádaného občana a vědce chce ve svém organismu chemickou cestou odloučit od sebe dobré a špatné vlastnosti. Dosáhne toho, avšak touha po nevázaném životě jej nutí, aby se stále častěji převtěloval do své druhé, zrůdné podoby, až jej dovede k tragickému konci. Svár dobrých a špatných vlastností v lidské povaze, rozpolcenost osobnosti, pohnutky k zločinu – takové jsou motivy i dalších dvou příběhů – Markheim a Kumpáni. Všechny příběhy, i když zasazeny do odlišného prostředí a odlišně zpracovány, jsou dokladem autorova psychologického fabulačního a stylistického mistrovství.... celý text

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde / Markheim / The Merry Men


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (77)

MarqueeMoon
02.06.2024 3 z 5

(SPOILER) Dr.Jekyll, Mr.Hyde musela byť na tú dobu vynikajúca záležitosť, nie je to zlé, nápad fajn, prevedenie tiež, páčila sa mi atmosféra, pripomenulo mi to Poeho (vlastne to všetky tri poviedky).
Markheim už slabšie, stále obstojné.
A posledné? Väčšiu nudu som v živote nečítal. A už to bol aj obohratý nápad po predošlých dvoch poviedkach. A to zakryjem oči pred tým rasizmom a incestom. 19.storočie, OK, beriem. Totálne mi to nesadlo, čítať to bolo extrémne utrpenie. Mám zvyk vždy dočítať knihu, po skúsenosti s poviedkou Kumpáni to možno prehodnotím.

Ema22
12.04.2024 4 z 5

Příběh nabízí velký prostor fantazii, nezabíhá do detailů a spíš jen nastiňuje. Znala jsem ho z filmových zpracování a předloha mě upřímně trochu zklamala.


Miroslavacte
12.04.2024 5 z 5

Nevěděla jsem co od knihy a příběhu v ní čekat a vtáhly mě, moc mě bavili. Pokud toužíte po změně a máte rádi recesi, doporučuju.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených773x
ve Čtenářské výzvě101x
v Doporučených27x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst169x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech12x