Na kometě přehled

Na kometě
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242794/mid_na-komete-u93-242794.jpg 4 386 386

Kometa Gallii při srážce se Zemí odtrhla malý kus planety, kde žilo třicet šest lidí různých národností. Vesmírní trosečníci si nejdříve mysleli, že divné úkazy způsobilo jen obyčejné zemětřesení, ale postupně začínají zjišťovat, že se vydali na nedobrovolnou pouť Sluneční soustavou.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Omega
Originální název:

Hector Servadac , 1877


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na kometě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Pytlík
13.04.2024 5 z 5

Český překlad je marketingový majstrštyk. Prozradit v názvu knihy to, o čem se hlavní hrdinové prvních sto stránek dohadují... A když se nežinýruje překladatel, já budu taky volně prozrazovat špeky z děje. Verne opět prokázal svou nebetyčnou fantazii. Zatímco jiní autoři a režiséři a paleontologové líčí srážky nebeských těles jako hrůzostrašnou tragédii provázenou všelijakými světelnými, tepelnými, zvukovými a jinými efekty, ve Vernově románu se Země srazí s kometou a kromě pár (ne)šťastníků nezaznamená nikdo vůbec nic. Mojí soukromou domněnkou je, že to bylo kvůli tomu, že mezi oněmi šťastnými byl i Francouz. A jak známo, před pouhou francouzskou vlajkou má respekt i psychická porucha (viz Vynález zkázy), takže i přírodní síly kapitulují a chovají se mírně jako ovečky, když mají co do činění s příslušníkem tohoto vyvoleného národa. Země tak pouze vyzrcadlí na kometu část svého povrchu jen proto, aby se Francouzovi nic nestalo a i nadále se cítil jako doma. Dokonce pak poruší i zákon zachování hmot, to když odštěpí ty nesympatické Angličany, protože ani ztráta obrovské části komety nezmění fyzikální vlastnosti zbytku. No a v neposlední řadě Verne v románu krásně ilustruje svůj vztah k jednotlivým národům: 1. Francouzi. To je prostě vrchol celého přírodního vývoje, nic dokonalejšího být nemůže. Vtipní, vynalézaví, chytří, ušlechtilí. 2. Rusové. Skoro jako Francouzi, jen ne tak vtipní. 3. Angličané. Rigidní, toporní, suchopární, ovšem Verne k nim cítil evidentně respekt, i když se jim vysmívá. 4. Španělé. Veselí, byť primitivní jako zvířata. Nejsou schopni velkých duševních výkonů. 5. Němci. O nich více viz román Ocelové město. 6. Židé. 7. A to nejhorší na konec: Německý Žid.

5tužka
09.11.2023 5 z 5

Úžasně zdramatizováno jako rozhlasová hra s Viktorem Preissem, Michalem Pavlatou, Otou Jirákem, Arnoštem Goldflamem a dalšími. Včetně nápaditých písniček - velmi povedené!!


Vesmich
08.11.2023 4 z 5

Zdá se že Rusko rodí, jen chlípná blahorodí a Francouz svádí dámy, co jsou dávno zadány....Je to takové hravé to putování Vesmírem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na kometě v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených596x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených25x
v Knihotéce309x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x