Pohřbené zrcadlo přehled

Pohřbené zrcadlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18009/bmid_pohrbene-zrcadlo-lAd-18009.jpg 4 13 13

Monografie věnovaná kultuře a dějinám Latinské Ameriky od jejích předkolumbovských kořenů až po současnost. Kniha i stejnojmenný televizní seriál vznikly u příležitosti oslav pětistého výročí objevení Ameriky Kolumbem. Mexický spisovatel a filmový scénárista uvažuje nad kontinuitou kulturních tradic Latinské Ameriky. Poukazuje na bohatost kulturního dědictví hispánského světa, ve kterém se mísí domorodé indiánské tradice s evropskými křesťanskými hodnotami a černošskou africkou kulturou. Široká škála dobových souvislostí a zápletek umožní čtenáři proniknout do tajemství neklidné povahy latinskoamerických národů a zachytit tajemnou atmosféru jejich nejhlubších kulturních kořenů. Poutavé čtení a autorovy úvahy plné otázek vycházejí z historických faktů. Publikace je doplněna rozsáhlou bibliografií, heslářem, jmenným i věcným rejstříkem a barevnou obrazovou přílohou.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

El espejo enterrado , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohřbené zrcadlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Historie a kultura Španělska a Hispánské Ameriky od jejích předkolumbovských kořenů až po současnost v kostce, tak by se dala charakterizovat kniha Pohřbené zrcadlo slavného mexického spisovatele Carlose Fuentese (1928–2012), i u nás známého romány Nejprůzračnější kraj, Smrt Artemia Cruze, Starý gringo či Orlí křeslo. Autor poukazuje na bohatost kulturního dědictví hispánského světa, ve kterém se mísí domorodé indiánské tradice s evropskými křesťanskými hodnotami a černošskou africkou kulturou. Široká škála dobových souvislostí a zápletek umožňuje čtenáři proniknout do tajemství neklidné povahy latinskoamerických národů a zachytit tajemnou atmosféru jejich nejhlubších kulturních kořenů. Poutavé čtení a autorovy úvahy plné otázek vycházejí z historických faktů.
Fuentes se zabývá také vlivem křesťanské, maurské a židovské kultury na kulturu Španělska a jak tato směs kultur významně ovlivnila Latinskou Ameriku, přičemž vliv Latinské Ameriky se zase otiskl zpět do kultury Španělska. Dalším tématem je vliv dění ve Španělsku na celou Evropu i na jihoamerickou historii. Pominuty nejsou ani zásadní osobnosti hispánského umění a kultury (Juana Inés de la Cruz, Cervantes, Velázquez, Goya aj.) a samozřejmě historie (objevitelé, dobyvatelé, králové, prezidenti, revolucionáři, politici, diktátoři).
Publikace je doplněna rozsáhlou komentovanou bibliografií včetně výběru z knih v češtině, podrobným heslářem, jmenným a věcným rejstříkem a obrazovou přílohou. Kniha původně vznikla k 500. výročí objevení Ameriky a na základě televizního dokumentárního seriálu.

petr_
13.09.2022 4 z 5

Zajímavé čtení popisující vliv vliv, křesťanské, maurské a židovské kultury na kulturu Španělska. A tato směs kultur významně ovlivnila latinskou Ameriku, přičemž se vliv latinské Ameriky vtiskl zpět do kultury Španělska.
Z knihy vyplývá jaký vliv mělo dění ve Španělsku na celou Evropu i na jihoamerickou historii. Tato kniha nepopisuje dějiny, ale snaží se popsat dopad některých událostí na události následující a vysvětlit vzájemné propojení.


Livilla
29.09.2021 4 z 5

Souhlasím se Skipem (i s tou anotací z Kosmasu :) ). Výborně se to čte, místy je to velice zábavné, a jakoby mimochodem se přitom nabízí záplava schůdně podaných informací o španělské a (především) latinskoamerické historii, kultuře i společnosti. České vydání je navíc velice kvalitně pojednáno, s obrazovou přílohou a bohatou, přehledně zpracovanou bibliografií doporučených knih dostupných v češtině.

A líbí se mi autorův citát uvedený na zadní záložce, v němž Fuentes (syn diplomata a sám diplomat, v 70. letech mexický velvyslanec ve Francii) shrnuje svůj vztah k Mexiku: "Tuto zemi potřebuji, ale nemohu v ní žít. Musím svou zemi vidět z dálky. Jsou lidé, kteří potřebují být blízko, já ne. Jako Gogol pohlížel na Rusko, tak já se dívám na Mexiko."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pohřbené zrcadlo v seznamech

v Přečtených19x
v Doporučených4x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech4x