Polštář z trávy přehled

Polštář z trávy
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43732/bmid_polstar-z-travy-JxN-43732.jpg 4 62 62

Úspěšný román japonského spisovatele z konce 19. a počátku 20. století je psaný v podobě originálního cestovního deníku. Hlavní postavou knihy je malíř z Tokia, který utíká z velkoměsta do hor, kde se chce v klidu soustředit na svou práci. Na novém místě se seznámí s krásnou a duchaplnou paní Nami, jejíž obraz se dlouho snaží mistrovským způsobem namalovat. Jednoduchý děj slouží autorovi jako kulisa pro nejrůznější úvahy o filozofii, estetice, způsobu a smyslu života a o umění, jež považuje za zásadní obohacení lidského života. Podle staré japonské tradice je text půvabného zápisníku hojně proložen verši haiku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polštář z trávy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Aykiru
11.03.2023 4 z 5

Polštář z trávy spíše než román, připomíná lyrickou črtu přírody prodchnutou filozofickými myšlenkami, v některých okamžicích silně připomínající tvorbu Walta Whitmana.

Dvacáté století usiluje o rozvoj osobnosti v nejvyšší míře, a přitom ubíjí tu osobnost při každé příležitosti. Každému člověku je dán malý kousek prostoru a na tom si prostoru dělej co chceš to je dnešní civilizace. A ten malý kousek prostoru je obklopen železnou mříží, a kdybyste se odvážili prostrčit nohu, zahnali by vás s velkým křikem.

Velekněžka
03.03.2023 5 z 5

"Ve vesmíru, který nás obklopuje, se musí tělo zbavit pout materiálních zájmů, jinak je skutečná láska marná" (st. 102). Klíče od pout obvykle nalezneme volně pohozeny v mysli...


AnnaDol
27.02.2023 4 z 5

Hodně lyrických, ale poutavých pasáží a pomalu plynoucí příběh, prožívaný spíš vnitřně a pocitově. Autor byl mistr slova a slovní poetiky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Polštář z trávy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených8x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst91x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech6x