Porodní sestra z Osvětimi přehled

Porodní sestra z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445675/bmid_porodni-sestra-z-osvetimi-T27-445675.jpg 3 897 897

Anděl naděje v táborech smrti. Příběh ženy, která zachránila tisíce dětí. Další transport vězňů směřuje do Osvětimi. Je mezi nimi i Stanisława Leszczyńská, porodní asistentka z Lodže, která na vlastní žádost začíná pracovat v nelidských podmínkách: bez vody, základních lékařských nástrojů a léků. Porody probíhají na kamnech zakrytých starou dekou. Mnohokrát riskuje svůj život, když vzdoruje nemilosrdným příkazům Josepha Mengeleho. Dělá vše pro ochranu dětí před jeho krutými experimenty. Snaží se být oporou pro matky, kterým byly děti násilně odebrány a poslány do Říše. Nebo na smrt... Porodní sestra z Osvětimi je dramatický příběh inspirovaný hrdinským osudem Stanisławy Leszczyńské. V koncentračním táboře provedla více než 3 000 porodů, během nichž nezemřelo žádné dítě ani žena.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast

Położna z Auschwitz, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Porodní sestra z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.

Pauvka
06.10.2024 2 z 5

Četla jsem už toho dost ohledně holocaustu a toto patří mezi slabé kusy. Kniha je napsaná velmi chaoticky, nesedí mi tento styl psaní.

yaoiyuri
30.09.2024 1 z 5

Další holocaustová selanka útočící na čtenáře především koncetrákovanou silou dobrého marketingu.

Ačkoliv je příběh založen na skutečných událostech (na konci jsou i zdroje), a dokonce zde vystupuje skutečná osvětimská porodní sestra Stanisława Leszczyńska, celé to smrdí lacinou komercí, která se jen přiživuje na současné módní vlně osvětimských *doplňte si libovolné povolání* a stojí a padá na nevalných literárních kvalitách.

Styl vyprávění je zmatený (rádoby)postmoderní bordel, nepřehledný volný sled různě drastických epizod z lágru, navíc z pohledu různých vypravěčů, prolnutý unylými a opět úplně náhodnými scénami ze života "před" a "po".

O celkovém praktickém fungování téhle méně známé "porodnické" části tábora (nebo Polska před válkou a během ní) se dozvíte jen kusé a útržkovité informace. POV postav je silně zaměřeno na emoce, prožitky a vnitřní pochody - a přesto to působí neuvěřitelně sterilně a neosobně.

Paní Stanisława má příběhu dodat punc věrohodnosti a místo toho působí jako bezduchý maskot. Názory "umělkyně" ohledně ženství a porodu místy zavání jakýmisi moderními ezo-feministickými směry (což se do té doby absolutně nehodí), až jeden přemýšlí, jestli do ní místo své babičky nepromítla autorka spíš kus sebe samé.
Úplně chucpe mi přišla snaha dívat se v některých kapitolách na svět Mengeleho očima, jednoduše protože paní autorka na něco takového prostě nemá.

Už jsme bohužel v době, kdy pamětníci skoro vymřeli, dorůstají generace, které je ani nezažily vyprávět naživo, a z tohohle tématu se stává čistý byznys a komerce. A je to škoda. Za mě holocaust není téma pro laciné a špatné romány, které se navíc snaží tvářit, že špatné a laciné nejsou.

Katka2382
10.09.2024 4 z 5

Je to pěkná kniha.Jen škoda,že je psaná,alespoň ze začátku,dost chaoticky.

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Porodní sestra z Osvětimi – fenomén, který dojímá srdce čtenářů

02.12.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Narození se od smrti nedá oddělit, že očekávání dítěte se vždy pojí se strachem ze smrti, že smrt je v narození neoddělitelně vepsaná.

Ženy, to je úplně jiný příběh. To je společenství komplikovaných osobností, mocná skupina nepředvídatelných, fascinujících individuí, podrobovaná neustálému hodnocení a věcné kritice.

Nejcitelněji ženu poraníte, když způsobíte utrpení jejímu dítěti.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Porodní sestra z Osvětimi v seznamech

v Přečtených1 382x