Poslední migrace přehled

Poslední migrace
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467622/bmid_posledni-migrace-N5X-467622.jpg 4 24 24

Silný román o mizející přírodě a naději navzdory všem okolnostem. Franny plachtění ptáků vždy pomáhalo zapomenout na těžké chvíle a ztráty v životě. Když však příroda kolem ní začne umírat, vydá se do Grónska na cestu s jediným cílem: sledovat migraci posledního hejna arktických rybáků, jež na světě zbylo. Dostane se na palubu rybářské lodi, ale členové posádky si brzo uvědomí, že okouzlující vědkyně něco skrývá. Co vše bude ochotná riskovat, aby čelila své minulosti i bezútěšnému stavu planety a našla vykoupení?... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Migrations , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední migrace. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Mandalaaa
18.05.2024 5 z 5

Kniha, která je zde trochu neprávem opomíjena. Autorka zasadila hl.postavu do drsného prostředí, do krajiny pokryté ledem a postupně odkrývá příběh postavy jdoucí za svým cílem. Průběh cesty hl. hrdinky se prolína s jejími vzpomínkami. Hodně lze vycítit z pera autorky znepokojení ohledně důsledků globálního oteplování. I přes apokalyptickou nótu je zde cítit naděje, že vymírání zvířecích druhů lze ještě zvrátit, ale nemělo by se podceňovat. Kniha s přesahem do současného dění a styl autorky místy poetický až snový.

MonaR0se
23.11.2021 4 z 5

Ak máte chuť na strhujúci príbeh, ktorý sa úplne odlišuje od všetkého, čo ste kedy čítali, siahnite po Poslednom lete. Príbeh z pera austrálskej autorky Charlotte McConaghy vás totiž zavedie do desivej budúcnosti, v ktorej divo žijúce zvieratá vymierajú.

Ponoríte sa do myšlienok jednej nespútanej ženy, s ktorou si zažijete jedno veľké dobrodružstvo a popritom sledujete to, ako sa vyrovnáva s neľahkou minulosťou, jej snahu nájsť samu seba a progres, ktorým si nakoniec prejde.

Posledný let je veľmi silný, znepokojivý, emotívny, tajomný a dôležitý príbeh, ktorý stojí za prečítanie. Zapôsobil na mňa tak silno, že som si ho pár dní musela nechať uležať v hlave.

Zamilovala som sa do toho poetického jazyka, akým autorka píše a to aj napriek tomu, že som sa s hlavnou postavou knihy nedokázala tak úplne stotožniť. Autorka totiž vytvorila veľmi komplexný a komplikovaný charakter, ktorý nie každému sadne, no každý musí uznať, že je až bolestivo reálny.

Román však nie je len o strate, láske, zármutku a nespútanosti, obsahuje aj dychberúce opisy prírody a varovanie, aby sme sa o našu planétu starali. Aby sme si ju nezničili. Aby sme mysleli na všetky živé tvory, vrátane nás. Aby sme život nebrali ako samozrejmosť. Hlboké posolstvo, nádherné myšlienky a nádej - takýto odkaz v sebe kniha ukrýva a ja nepochybujem, že sa vám vryje do srdca rovnako silno, ako mne.

Takže ak máte chuť na niečo iné, niečo hlboké, niečo, čo vám zmení pohľad na svet a život ako taký, na niečo, čo vás zasiahne - siahnite po Poslednom lete...


tamara1351
18.10.2021 4 z 5

Velmi zvláštní příběh.Námět o divoké, nespoutané ženě s destruktivním chováním byl nádherný, poetické pasáže kouzelné,ale dějové linky působily zmateně a roztříštěně.Popisy některých akčnějších situací působily ploše.Možná to ovšem bylo způsobeno překladem ,kde mám výhrady ke slovosledu a kostrbatosti některých vět,vyjímkou nejsou ani gramatické chyby: viz.vzájemné obětí,ale celkový dojem z dobrého pocitu z knihy mi to až tak nenarušilo

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (16. týden)

18.04.2021


Knižní novinky (45. týden)

01.11.2020


Citáty z knihy (3)

Tisíce druhů nyní umírají, a lidé to ignorují. Vyhlazujeme je. Stvoření, která se naučila přežít cokoliv a všechny, vyjma nás.


Pokud všechna zvířata zemřela, nebylo to v tichosti. Nebylo to bez zoufalého boje. Pokud všichni zemřeli, je to proto, že jsme pro ně učinili svět neobyvatelným.


Proto - pro svůj vlastní zdravý rozum - odpoutávám rybáky dlouhoocasé od břemene přežívání a dávám jim sbohem. Poté se plazím zvracet do koupelny.


Kniha Poslední migrace v seznamech

v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

duchovní cesta

Autorovy další knížky

2021  77%Poslední migrace
2021  95%Kedysi tu žili vlky