Poslední palác přehled

Poslední palác https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421218/bmid_posledni-palac-E3E-421218.jpg 4 40 40

Norman Eisen se v roli amerického velvyslance vrátil do země, z níž jeho matka uprchla před holokaustem. Když se nastěhoval do pražské velvyslanecké rezidence, ke svému překvapení objevil na stěnách pod nábytkem schované svastiky. Symboly nacistického Německa zde zbyly jako stopa po polozapomenuté historii Eisenova nového domova a jako připomínka, že minulost není tak vzdálená, jak by se mohlo zdát. Od tohoto objevu se před ním začaly odvíjet fascinující životní zákruty čtyř osobností, které palác v různých obdobích obývaly: židovského finančního magnáta Otto Petschka, který palác po 1. světové válce nechal postavit jako symbol hluboké víry v demokracii; německého generála Rudolfa Toussainta, který za 2. světové války riskoval život, aby budovu i celou Prahu zachránil před úplným zničením; poválečného amerického velvyslance Laurence Steinhardta, který marně toužil udržet palác i Československo mimo dosah komunistů; a konečně Shirley Temple Black, očité svědkyně zániku pražského jara pod drtivými pásy sovětských tanků, která se rozhodla do Prahy vrátit jako americká velvyslankyně v roce 1989. S velkými dějinami se tu proplétá osud Eisenovy vlastní matky, na kterém vidíme historii z perspektivy lidí bez skutečné moci a privilegií.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Last Palace , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední palác. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

iška
29.04.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, řekla bych - tak trochu na hranici mezi románem a literaturou faktu. Vila (palác) Otty Petschka, patří mezi nejkrásnější pražské vily a určitě je asi nejhonosnější mezi ostatními vilami rodiny Petschků.

martulkat
26.07.2022 5 z 5

Kniha byla skvělá, moc doporučuji si ji přečíst. Zvlášť v dnešní době, kdy lidé nadávají, vůbec není na škodu si dát opáčko z naší historie...dlouho budu mít tuto knihu v hlavě.


marca_m
25.04.2022 4 z 5

Podrobný historický průvodce po několika úhlech dějin jedinečné pražské stavby. Seznamuje nás jednak s osudy rodiny Petschků, výstavbou a charakteristikou vilu, přináší velmi podrobný exkurz do dějin konce druhé světové války a nástupu i pádu komunismu na pozadí osudů vily a jejích obyvatel. Zajímavou linkou s osobním akcentem je pak příběh autorovy maminky, jejíž život se na pozadí dějin prolíná i s osudem vily.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední palác v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit17x