Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih přehled

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502743/bmid_pratele-lasky-a-ten-ohromny-prusvih-PVv-502743.png 4 907 907

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět. Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích. Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Friends, Lovers and the Big Terrible Thing , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (267)

lapagerie
13.05.2024 3 z 5

Přátelé jsou seriál mé generace, miluju je a je pro mě těžké oddělit Chandlera od Matthewa. Chandlera fakt miluju a má v nejspíše velkou část Matthewa.
Matthew si ten život fakt pohnojil. Padesát šest odvykaček a léčeb závislostí? No ty kráso...Těžko říct, zda byl prvopočátek průšvihu už v dětství, jak píše nebo se jen snažil nějak si to nějak odůvodnit. Každopádně se potácel mezi různě zlými a lepšími obdobími, ale vlastně nikdy se mu nepovedlo se z toho všeho dostat. Některé jeho postřehy jsou bolestně pravdivé. My "normální" to nepochopíme.

Scheron
09.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Je těžké objektivně hodnotit autobiografii, jelikož nikdo nemáme právo soudit myšlenky druhých, ale když se to rozhodl vydat, budu to brát jako každou jinou knížku...

Na Přátelích jsem tak docela nevyrostla, jsem mladší generace, přesto do mého dětství a dospívání neodmyslytelně patřili. Nejvíc jsem se identifikovala s Monicou, pak s Rossem, Chandler byl můj nejméně oblíbený - možná právě proto, že svůj život neměl srovnaný a bylo to na něm vidět. Knihu jsem si koupila až po jeho smrti a poté, co se kolem ní vyrojily podivné okolnosti. Ano, probudilo to ve mně zvědavost a musela jsem zjistit, co se mu dělo v hlavě.
V první řadě nejde o autobiografii jako takovou, ale spíš o terapii. Je obtížné to číst a orientovat se v čase / postavách / ději, protože myšlenky mu skákaly jedna ke druhé bez jakékoli návaznosti a často ani nedokončil tu původní. Jak zmiňuje komentář níže, dějově to připomínalo cokoliv s drogovou tematikou (My děti ze stanice zoo atd.). Celkově Matthew působil hrozně rozervaně. Na jednu stranu za své problémy vinil všechny ze svého okolí, jen proto, aby to hned v další větě popřel a sypal si popel na hlavu, jakože si za všechno může sám. Bylo hrozně těžké s ním sympatizovat, nejen kvůli tomuto střídání sebemrskačských a sebelítostných stavů. Na jednu stranu jsem ho chápala, i příčiny jeho problémů - s depresemi mám vlastní zkušenosti, dokonce jsem se ztotožnila i s tím, jak ho malého posadili do letadla a letěl sám. Ono se to nezdá, ale na malým děcku to opravdu nadělá paseku. Ve stejném věku mě rodiče dali na hlídání tetě a odjeli na dva týdny do Litvy. Ano, myslela jsem si, že mě opustili, že pro ně nejsem dost dobrá a chtěla jsem každé ráno a večer, co jsem se probouzela a usínala o samotě, umřít (v tak nízkém věku!). Něco z toho ve mně zůstalo dodnes, ale nemám kvůli tomu potřebu kouřit, pít ani fetovat. Matty si bohužel moje sympatie zašlapal do prachu tím, jak se všeobecně vyjadřoval. Nevíme, kolik z toho byl jeho humor, póza, a nakolik z toho to byl opravdu on. Ale to, jak psal o lidech, o ženách, o kolezích z branže, o svých vlastních rodičích... byl tak nepříjemně arogantní, sprostý a někdy až dost zlý, a nemyslím si, že zrovna to byl humor - natožpak vhodný. Co bych ale chtěla pochválit, tak to, že v těch několika málo větách, co zmiňuje Přátele, se o nich o všech naopak výjimečně vyjadřuje velice hezky a bylo cítit, že si moc dobře uvědomuje, za co všechno jim má být vděčný. Závěr se snažil pojmout optimisticky, což jsem mu neuvěřila. Vzhledem k tomu, jak to nakonec dopadlo, a jak moc byly jeho poslední Instagramové posty propojeny s knihou... tak v tom asi bylo trochu něco víc.
Na závěr bych ho chtěla porovnat s Feltonovým životopisem, který jsem četla dříve. Oproti Matthewovi je Tom nadaný spisovatel, který přistupuje ke svému okolí s úctou i pokorou a jeho pasáž o závislostech je mnohem lépe podaná, při níž mě opravdu mrazilo a týden jsem se z toho dostávala. Takže jestli se náhodou rozhodujete mezi Mattym a Tomem, nechte Chandlera Chandlerem a běžte raději do Bradavic.


katuska28
09.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Jednu věc jsem udělal správně, nikdy jsem se nevzdal, nikdy jsem se nepřihlásil a neřekl: „To stačí, víc už nedokážu snášet, vyhrálas.“ A díky tomu tu teď stojím vzpřímeně a připravený na cokoliv, co mi život přinese.
A jednoho dne možná i vás povolají k něčemu důležitému, tak na to buďte připravení.
A až se to něco stane, prostě si řeknete: Co by udělal Batman? A udělejte to....

Dokonalá kniha, zvláštny je ten osud, v hlave mam toľko "keby" a "kiežby"...odporúčam určite

všechny komentáře

Související novinky (16)

Žebříček nejprodávanějších knih (2. týden)

17.01.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (1. týden)

11.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

"Závislost je jako Joker. Nechce nic jiného, než aby celý svět pohltily plameny."


Ocenění knihy (1)

2022 - Český bestseller (Biografie)


Kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih v seznamech

v Právě čtených87x
v Přečtených1 247x
ve Čtenářské výzvě456x
v Doporučených36x
v Knihotéce372x
v Chystám se číst369x
v Chci si koupit134x
v dalších seznamech15x

Štítky knihy

životopisy, biografie tajemství herci závislosti

Autorovy knížky

Matthew Perry
americká, 1969 - 2023
2022  79%Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih