Překvapivá fakta o zvířatech přehled

Překvapivá fakta o zvířatech
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462465/bmid_prekvapiva-fakta-o-zviratech-esl-462465.jpg 4 34 34

Lidská historie je plná příběhů o zvířatech, napsaných těmi nejmoudřejšími a nejznámějšími lidmi – od Aristotela po Disneye. Přesto nás ve snaze zvířatům porozumět čeká ještě velmi dlouhá cesta. Ať už se díváme na videa s dovádějícími pandami nebo na fotky, na kterých se tučňáci „drží za ruce“, často si do jejich chování promítáme vlastní hodnoty. Takže byste asi nikdy neřekli, že se losové každou chvíli opijí a tučňáci neustále podvádí. V knize Překvapivá fakta o zvířatech nám zooložka Lucy Cooke odhaluje pravdu o zvířecích mýtech, jako že se úhoři rodí v písku, vlaštovky hibernují pod vodou, nebo že medvědice rodí beztvaré hrudky, ze kterých teprve jazykem vytvarují formu medvíděte. Autorka tak přibližuje, jak se do podobných příběhů promítají nejen osobnosti zvířat, ale i ty naše.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Encyklopedie
Vydáno: , Pangea
Originální název:

The Unexpected Truth about Animals , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Překvapivá fakta o zvířatech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

simcat13
06.02.2024 4 z 5

Knížka mě moc mile překvapila. Každé zvíře má svojí kapitolku, která je okolo 20 stránek dlouhá a je obohacená fotkami/kresbami. Autorka vás nenásilně provede mýty i fakty z minulosti až po současnost. Knížce nechybí ani humor a s úplným přehledem ji přečte i laik. Není to kniha na posezení, ale trápit se u ní rozhodně nebudete. Stojí za přečtení!

zuzi.kovar
28.10.2023 5 z 5

Průvodce historií vědeckých omylů, nejen těch skutečných úspěchů. Někdy se člověk pobavil, mnohem častěji zděsil, co jsou lidé za hrůzy a co jsou schopni bezbranným tvorům provádět „ve jménu vědy“. Ani věda ale nemůže ospravedlnit nesmyslné pálení očí, stříhání uší, pitvání zaživa. Je jasné, že na zvířata koukáme prizmatem našich vlastních hodnot, hyeny a mrchožrouti nám přijdou odpudiví, zatímco pandí mláďata naprosto neodolatelná. Pokud jsou zvířata monogamní, máme tendence si je idealizovat, zatímco ty promiskuitní odsuzovat. Zvířecí říše přetéká biodiverzitou, stále máme co objevovat a mnohdy se ještě dnes dopouštíme omylů. Pokud jsou to omyly neškodné jako domnívat se, že vlaštovky na zimu létají na Měsíc, je to ještě v pořádku.

Kniha je ideální pro pobavení, ale také poučení o jednotlivých zvířatech. Však kdo většinu těchto faktů znal? Já tedy ne, takže za mě je kniha obohacující.


tweed
06.03.2023 4 z 5

Já jsem chtěla něco roztomiloučkého a zajímavého.
Něco zajímavého jsem dostala, ale ta roztomilost byla ředěná lidským konáním.
Celá kniha je rozčleněna do kapitol, přičemž každá se věnuje nějakému jinému zvířeti. Cooke nám vypíchne, co nám na tomto zvířeti v dávných dobách nedávalo smysl, a pak nám říká, jak jsme tento oříšek (například - jak se zvládají netopýři pohybovat ve tmě) rozlouskli. A já jsem jen na chviličku zapomněla, jak lidé rozlouskávají záhady (Odstřihneme netopýrům oči a uvidíme!), což mírně nabourávalo mou životní pohodičku.
Nicméně Cooke vybrala zajímavá zvířata, zajímavá fakta a zvládla to podat velmi čtivou a zábavnou formou. Pokud vás zvířátka aspoň trochu zajímají, trošku se obrňte a počtěte si.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (2. týden)

10.01.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Překvapivá fakta o zvířatech v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených1x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Lucy Cooke
anglická, 1970
2021  83%Překvapivá fakta o zvířatech