Přepište dějiny přehled

Přepište dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482403/bmid_prepiste-dejiny-cgZ-482403.jpg 4 74 74

Kniha vychází z podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka Přepište dějiny, který vznikl v listopadu 2020. Věnuje se dějinám ve veřejném prostoru, médiích i výrocích politiků a dalších veřejně vystupujících osob i osobností. Zdá se, že málokdo je uchráněn divokých paralel a přirovnání, která často minou svou reálnou historickou předlohu. Toho všeho se pak s chutí a vervou chytají právě přepisovači dějin, kteří dnes masivně využívají sociální sítě i své případné politické nebo jinak společensky významné postavení, aby dějiny zapojili do své aktuální strategie. Chcete se zviditelnit jako kritik Evropské unie, přirovnejte ji k Třetí říši. Chcete oslovit nacionální strunu v českých voličích, strašte Sudeťáky a jejich touhou po starém majetku. Přepište dějiny rozebírá jednu takovou vyšinutou paralelu za druhou a s vhledem do historických dějů ukazuje, jak často je skutečná minulost daleko od mnoha dnešních pokřivených aktualizací. Dokumentarista a dramaturg Dan Moravec o podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka napsal: „Podcast Přepište dějiny je svým způsobem veřejnoprávní formát – moderní, a zároveň tradiční. Tohle se oběma pánům povedlo skloubit a propojit a tím povýšit na novou kvalitu. Moc mě zajímá, jestli jim nedojde dech, protože propojení toho, co žijeme, s minulostí je nejen zákonité, ale i nutné. K pochopení. A je-li souputníkem pochopení inteligentní zábava, palec nahoru.“ Podcast Přepište dějiny získal v soutěži Podcast roku 2020 první místo v kategorii Objev roku. Rádi bychom věřili, že i na vás tu v jeho knižní, rozšířené podobě čeká nemálo objevů, i když u témat a motivů, které přece tak dobře známe ze školy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přepište dějiny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

jejda.majda
19.05.2024 3 z 5

Můj oblíbený historický podcast v knižní podobě. Knihu jsem četla po částech a prokládala jsem jí čtení beletrie, takže jsem s ní dohromady strávila asi měsíc.

Některé kapitoly mě neuvěřitelně bavily, jindy jsem byla trochu ztracená. Hodně záleží na tom, jestli máte o daném tématu alespoň nějaké povědomí nebo v něm trochu tápete. Všechno je to o souvislostech. Naštěstí autoři na konci každé kapitoly nabízí seznam literatury k dalšímu čtení, takže pokud v nějakém tématu vyloženě plavete, víte, kde hledat pomoc.

Jsem ráda, že jsem knihu četla pomalu a po částech, číst ji celou na jeden zátah by mně tolik nebavilo. Těším se na další díl!

gaidzin
17.04.2024 5 z 5

Jsem nadšený posluchač podcastu.
Je těžké, možná téměř nemožné, oddělit knihu od podcastu.
Podcast je dialog dvou duchaplných mužů, kteří se vyznají ve svém oboru, vyberou si téma z moderních českých dějin a vrhnou se na něj. A právě jejich souhra, přesně uměřená ironie, bezprostřednost a schopnost okamžitě reagovat na kolegu, jsou důvody proč podcast válcuje knihu. Tohle kniha nikdy umět nebude.

Ale to vůbec neznamená, že kniha je špatná. Stejné myšlenky, které zazní v podcastu, jsou i v knize, jen jaksi učesanější, sterilnější, bez emocí, více "knižní". Prostě z dialogu se stává něco jako úvaha. Nebo dialog přepsaný do formy úvahy.
Ale i kniha má zbraně, které podcast nemá. Zaprvé, kapitoly jsou organizované do tematických celků, takže neskáčete z tématu na téma jako v podcastu. A navíc za každou kapitolou je doporučený seznam četby k diskutovanému tématu. A když mi pánové Stehlík a Groman něco doporučí, kdo jsem já, abych to zpochybňoval, že? Takže jsem prodloužil platnost průkazky do knihovny a opsal si mnoho titulů do seznamu knih, co se chystám se přečíst. Snad aspoň jednu z nich dám.


Jrsnbl
08.03.2024 4 z 5

Po nespočetném vybízení v podcastu Přepište dějiny, že lze tvorbu tandemu Groman/Stehlík konzumovat dokonce i v knižní podobě, jsem před pár dny kapituloval a po této knize konečně sáhl.

Velice mě bavilo číst, jak se jisté historické události, období či postavy, promítají do dnešního chápání veřejnosti a politického zneužívání. Zároveň musím doplnit, že u některých kapitolek jsem si osvěžil paměť, a v několika případech dokonce i zjistil, že jsem to či to chápal bez potřebných souvislostí... a o mnohém, to se přiznám, jsem se dozvěděl vůbec poprvé.

Ačkoliv jsem od knihy čekal něco trošku jiného, přepisování dějin hrálo v celkovém obsahu knížky důležitou roli. A vzhledem k tomu, že minulost každý z nás nějak vnímá, ať už osobní, tak tu společenskou, je důležité si připomínat, jak nebezpečné a všudypřítomné zneužívání dějin v dnešní době je. Proto, až se někdo z politiků zase bude vyjadřovat o TGM, Pražském jaru či Mnichovské dohodě, budu velice rád sledovat, jaká moudra budou padat na stůl.

I tak ovšem musím říci, že pány raději budu spíše poslouchat než číst. Podcast je naprosto špičkový.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přepište dějiny v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených5x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

české dějiny

Autoři knihy

Martin Groman
česká, 1976
Michal Stehlík
česká, 1976