Příběh zbloudilé kulky přehled

Příběh zbloudilé kulky
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335004/mid_pribeh-zbloudile-kulky-sLe-335004.jpg 4 12 12

Děj nového Kubíkova románu se odehrává v menším českém městě s početnou německou menšinou od konce druhé světové války do odsunu Němců. Čtenář je svědkem úprku německého vojska a příchodu Rudé armády v květnu 1945, působení revolučních gard, boje o politickou moc a odvety vůči Němcům až po jejich vysídlení, přičemž autor propojuje tyto události prostřednictvím konkrétních osudů lidí v dramatické kriminální zápletce. Hlavní dějová linie se rozvíjí v momentě, kdy skupina revolučních gardistů, ve skutečnosti zištných dobrodruhů a kolaborantů, zavraždí bývalého německého starostu a donutí zaměstnance místní cihelny, aby tělo spálili. Do případu je zatažen též hlavní hrdina, třicátník Jindřich Klemsa, který se záhy po válce stal národním správcem cihelny. Jeho charakter je v tomto neklidném období podroben četným zkouškám, na pozadí velkých historických okamžiků a ve víru radikálních politických změn si chce zachovat čisté svědomí a zabránit nespravedlnosti. Dilema řeší také v osobním životě. Manžel jeho milenky Ireny byl odvlečen na nucené práce do Německa a oba milenci se nyní obávají jeho případného návratu… Autor barvitě zachycuje velké dějinné okamžiky, které se prolínají s dramatickými osobními osudy jednotlivých hrdinů, ovlivňují je, formují jejich rozhodnutí i povahy. Dobrodružný román s kriminální zápletkou líčí krátké, přesto však pro směřování našich dějin zásadní období.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh zbloudilé kulky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

DuncanIdaho
28.12.2023 3 z 5

Koukám, že autor je tím novodobým hledačem té pravé pravdy. Město bylo plné hodných Němců, kteří nešli s Hitlerem. Dobrý dojem z města kazí jen ti zlí Češi, kteří těm chudálům Němcům ublížují. V té době určitě bylo spoustu hajzlů, prospěchářů (my Češi už prostě takový jsme), al a takovéhle dipólové dělení lidí se mi nezdá. Ještěže naši čest zachraňoval hlavní hrdina. Kniha ale zase pěkně popsala neduhy tehdejší dobu: zmáhající se soudruzi, ovlivňování politiky ČSR Rusy, hamounství některých lidí, kteří využívali odsunu Němců k svému prospěchu, atd.

poiu
14.03.2023 4 z 5

"Válka není, všude mír." Tak by mohla začínat anotace k této knize. Ale ono to s tím mírem po druhé válce nebylo tak jednoduché.

Odsunutí Němci s ranečky ještě ani nezašli za roh a do jejich domů či bytů už se stěhovali naši čeští "vlastenci" (teď by to byli ti, co se píší s F). Poválečná doba je těžká a pro spoustu "obyčejných" lidí dobrá příležitost, jak přijít k nějakému tomu majetečku, trochu si zchladit žáhu a pocit ukřivděnosti na někom, kdo s tím neměl nic společného... Jak bychom se asi zachovali my na jejich místě? Hmm...

Jindřich Klemsa před válkou i během ní pracuje v cihelně jako účetní. S politikou nechce mít nic společného. Potom ho ale národní výbor jmenuje národním správcem cihelny a pomalu se roztočí kolotoč událostí, které musí Jindřich chtě-nechtě řešit. (Samozvané poválečné mstitele, kteří tyranizují německé zaměstnance cihelny, mstu na bývalém německém starostovi, navrátivšího se manžela své milenky Ireny nebo zběha z Rudé Armády Pavla (kde to asi taky nebylo růžové) a potom i vlastní boj o život.).

Víc, jen víc takových knížek a víc takových knížek (nebo jejich vyprávění) do škol. Ať jen se ví, jak tady Češi (a taky Rusové) po válce řádili. Protože co není zakázáno, je dovoleno, že...

Ukázky:
"Patří jim to," řekla a dolila si z láhve. Když neodpověděl, ozvala se: "Ty je snad lituješ?"
"Ne, ale taky jim nepřeju to nejhorší, protože ti, co by to zasluhovali, už pláchli do bezpečí. Tihle válku nevyvolali a teď to odskáčou."
"Ale jsou to taky Němci."
Neklidně sebou pohnul, zavadil o kraj stolu a v posledním okamžiku zachytil vratkou lahev.
"S tímhle argumentem si poslouží každý našinec, aby si ulehčil svědomí, pokud nějaký vůbec má. Nemusí přemýšlet a ostatní mu napoví rozhlas či noviny."


ondrula
10.07.2020 4 z 5

Lubomíra Kubíka jsem do nedávna vůbec neznal, jeho kniha mi přišla pod ruku náhodou. Přesto se jedná o autora neobyčejně talentovaného. Kniha je napsána strhujícím způsobem, je neobyčejně čtivá a zajímavá. Pan Kubík navíc výborně pracuje s historickými fakty; hloubka jeho erudice je zjevná a přitom se nenechává strhnout k tomu, aby své poznatky čtenáři vulgárně a pod tlakem vnucoval, jak se tomu ostatně neubrání spousta jiných spisovatelů. Tak trochu se zabývám česko-německými vztahy a díky této knize jsem se dozvěděl některé zajímavé myšlenky, které mě nutily k hlubšímu zamyšlení.

Proč nedávám plný počet hvězd? Protože přestože se jedná o knihu od počátku napínavou, trošku mě mrzelo, že narativní oblouk nevyvrcholil nějakou dostatečně dramatickou scénou. Kniha, která je jinak plná násilí, křivd, zloby a lidské ubohosti logicky směřovala k určité explozi, ta se ale nakonec nekonala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příběh zbloudilé kulky v seznamech

v Přečtených14x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x