Přibližování dřeva přehled

Přibližování dřeva
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422961/bmid_priblizovani-dreva-hwU-422961.jpg 4 25 25

Čtvrtou básnickou sbírku Daniela Hradeckého tvoří tři samostatně stojící skladby. V úvodní „Redakci dokonalé básně“ autor konfrontuje řeč poezie s hantýrkou literárního provozu a odhaluje proces zrodu básně, během nějž se pohled tvůrce střetává s pohledem editora. Titulní skladba „Přibližování dřeva“ evokuje autorova setkání s různými lidmi, jejichž výroky se mu vryly do paměti, a naznačuje tak, že naše životní zkušenost je vždy do nějaké míry převzatá nebo opřená o zkušenost druhých. Závěrečný text „Raussig“ (odkazující k německému názvu Ústí nad Labem – Aussig) lze vnímat jako jakési hořké soukromé urbi et orbi, v němž básník litanicky spílá nenáviděnému městu, světu i době.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přibližování dřeva. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Jablunka23
22.02.2024 4 z 5

Pro mne Hradeckého vrchol, ostré, propracované, vršení jednoho přes druhé, jako letokruhů dřeva, neúprosné v soudech, brilantní. Jediný slabší až zbytečný mi přišel úvod, ale nevadí. Jinak to bylo vlastně moc krátké na to, jak to bylo dobré.

Jizi
23.10.2022 5 z 5

Mé první setkání s panem Hradeckým a od první básně bylo jasno, že my dva si budeme rozumět. A budeme si rozumět hodně. Hodně moc i na moje poměry a že já mám pro básníky slabost, to je holt fakt, s tím se, holt, někdo rodí. No.
Ne.
(Ale jo.)

"V mladém domě pro staré lidi
je víc záchodů než lidí
..."
(54)

Měla bych se naučit tak nehltat, slova mi pak váznou v krku a to jejich věčný zapíjení se úplně nelíbí mým játrům a taky mi pak přechytralý hodinky tvrdí, že špatně spím.

"Múza mě nikdy nepolíbila,
vždycky na mě šla s nožem
..."
(48)

Nepřestává mě fascinovat, jak každý čteme jinak - a básně obzvlášť. Jak se někdo stěhuje do písmenek a někdo do prostoru mezi ně a kolik lidí zůstává okounět na okrajích a vůbec nechápou, co to v tom poli hrajeme za hru.

"Ostatně ubili nepravého:
teď jsem já bůh,
zbytečný jak ministerstvo orby,
bůh, u něhož by si čtenář myšlenek
moc nepočet'."
...
(41)


etranger
01.04.2022 5 z 5

Básně, které nejsou jen kladením slovíček vedle sebe, nejsou jen odkazy na odkazy, které jsou zcela původními odkazy, jak je dnes v poezii velmi časté. Silné výpovědi a snesitelné množství slovních hříček. Úžasný výlet "polocestami".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přibližování dřeva v seznamech

v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Daniel Hradecký
česká, 1973
2020  76%Tři kapitoly
2013  82%64
2021  77%Silážní jámy
2016  77%Trosky jednoho deníku
2019  89%Přibližování dřeva