Príhody Olivera Twista přehled

Príhody Olivera Twista https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385503/bmid_prihody-olivera-twista-oBr-385503.jpg 4 1770 1770

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Romány Literatura naučná
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

The Adventures of Oliver Twist , 1838


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Príhody Olivera Twista. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (199)

Legens
09.05.2024 5 z 5

Rád bych z této knihy upozornil na jeden autorem zdůrazněný detail, který se celým příběhem táhne jako červená nit. Spisovatel zde brojí proti opakovaně se v různých románech či povídkách vyskytující postavě "lupiče džentlmena", kdy příslušným literárním zpracováním se líčí gauneři jako sympatické postavy. On ne. Pro něj je gauner prostě gauner.

MilanBrabec
06.05.2024 4 z 5

Mezi svým 17. a 20. rokem jsem propadnul Dickensovi a přečetl všechny jeho romány až na Martina Chuzzlewita, kterého jsem nemohl sehnat - a Olivera Twista pro jeho notorickou známost. Což jsem napravil o čtvrtstoletí později, když jsem na něj narazil v knihobudce u nás v Budějcích. Ano, Dickens je génius, zejména v charakterizaci postav a v jízlivém i laskavém humoru, který je nedílnou součástí jeho vypravěčské metody. Titulní postava je bohužel spíše obětí a svědkem událostí, které se jí "dějou" - kromě toho, že je to čistá dětská duše vlastně o Oliverovi nevíme nic, autor ho celým dějem jen popostrkává, konají místo něj jiní. Pokud bych měl román označit jedním slovem, pak to bude "sentimentální". Bylo krásné se po dlouhé době vrátit k Dickensovi, ale napsal mnohem více mnohem lepších knih.


Marekh
01.05.2024 5 z 5

O tomto románu jsem uvažoval velmi dlouho a konečně jsem si knihu přečetl a jsem rád, protože se mi kniha líbila. Oliver Twist je románem o lidských charakterech a o sociální podmíněnosti jednání mnohých lidí z okraje společnosti.

Román vypravuje o chlapci OLIVEROVI TWISTOVI, který žije v sirotčinci, později se dostává k hrobníkovi, od kterého uteče do Londýna a na této cestě se potkává s FERINOU LIŠÁKEM, který pracuje pro zloděje FAGINA (starý žid). Oliver se dostává k bandě zlodějů, kteří chtějí, aby pro ně pracoval.

Oblíbil jsem si NANCY, která je zlodějka ve službách Faginových, protože soucítí s Oliverem a záleží ji na něm. Zajímavá postava je také zloděj BILL SIKES, kterého se bojí Fagin, má z něj respekt a pan BUMBLE.

Dočteme se o krutých podmínkách v chudobinci, ve kterém vyrůstal také Oliver. Je smutné, když dítě nemá svoje vlastní rodiče, kteří se o něj starají s láskou a místo toho vyrůstá v chudobinci, kde s ním není zacházeno dobře, jak by mělo, ve kterém necítí lásku svých opatrovatelů a kde dostává málo jídla. Takové podmínky byly v chudobincích za daných časů.

Osud Oliverovi naložil hodně již od útlého dětství. Nepoznal vlastní mamku AGNES, která zemřela při jeho porodu. Neměl žádného kamaráda a na všechno byl sám. Jednoho chlapce z chudobince měl však rád a vzpomínal na něj. Je hrozné, když se Oliver dostane k lupičům, kteří jej chtějí svést na scestí. Co může být pro dítě horší než se zaplést s lupičskou bandou, která jej chce využít pro svůj vlastní prospěch!

Během svých cest se Oliver setkává také s hodnými a laskavými lidmi (pan BROWNLOV, paní BEDWINOVÁ, RÓZA MAYLIEOVÁ aj.).

V románu se nachází také překvapivé momenty a závěr byl hodně napínavý. Určitá událost vyvolala u mě smutek, ale samozřejmě i jiné okamžiky.

Na počátku knihy se nachází PŘEDMLUVA. Líbilo se mi, že na počátku knihy se nachází seznam postav, které vystupují v knize. Kniha je docela obsáhlá, kapitoly nejsou příliš dlouhé. Na počátku každé kapitoly je uvedeno, oč v ní půjde.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Príhody Olivera Twista v seznamech

v Právě čtených74x
v Přečtených3 103x
ve Čtenářské výzvě168x
v Doporučených122x
v Knihotéce735x
v Chystám se číst798x
v Chci si koupit120x
v dalších seznamech49x