Přitažlivost pádu přehled

Přitažlivost pádu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525817/bmid_pritazlivost-padu-654a581b829c4.jpg 4 73 73

Micheál Burns žije sám v domku poblíž strmých útesů na ostrohu Kerry Head, kde vyrostl. To idylické místo nad zátokou na malebném pobřeží irského jihozápadu má svou temnou stránku: útesy odedávna lákaly sebevrahy. Jeho rodiče považovali záchranu těch ztracených duší – návštěvníků onoho místa – za svou duchovní povinnost a Micheál, jemuž se zhroutilo manželství a rozpadl život, teď v jejich „poslání“ pokračuje. Jen v sebeobětavé službě druhým na úkor vlastního zdraví nachází jakousi útěchu a smysl. Když ale jeho sestry chtějí domek i s pozemkem prodat, musí si vybrat mezi sourozenci a návštěvníky, mezi traumatickou minulostí a možnou budoucností. Působivý příběh s nezapomenutelnou atmosférou ohlašuje výrazný nový talent mladé irské prózy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Though the Bodies Fall , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přitažlivost pádu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Han-nah
16.05.2024 4 z 5

Zajímavá prvotina autora a to i díky dobrému překladu....
Micheál, jeho životní příběh čtenáře přenese na jihozápad Irska, krásné, ale i kruté přírody s nádhernými útesa na pobřeží Atlantského oceánu, kde stojí malebný domek a jeho obyvatelé.
Děj, díky postupnému odhalování minulosti, nás provází s vědomou a duchovní pomocí rodičů, následně i Micheála, potenciálním sebevrahům, tzv. "Návštěvníkům".
Ukázka nezištné pomoci druhému, vliv návštěvníků, ale i psychologický rozbor rodiny, jako celku, ale i sourozenecké vztahy a dopad všeho toho na rodinu. Každého dohání minulost jinak. Pochopí a odpustí sobě i druhému nebo zde hrají roli peníze a uraženost nebo pocit ublížení.

strana1-100
03.05.2024 5 z 5

Po mnoha měsících, kdy jsem většinu knížek odložila nedočtenou, protože mě v průběhu přestaly zajímat, je tohle román, který jsem se zaujetím a v poměrně krátké době přečetla až do konce. A tímto faktem ho chci doporučit asi víc než vyjadřováním se k jeho obsahu a myšlenkám.
Ostatně jediné, co bych k jeho obsahu po přečtení mohla napsat, je hmm.... hmm... ty jo.


ladyfromskye
20.04.2024 5 z 5

K Irsku, a zejména pak k hrabství Kerry, ve kterém se děj Přitažlivosti pádu odehrává, a k Irům mám opravdu hodně blízko. A stejné je to i s jejich literaturou. Snažím se přečíst všechno, co u nás vyjde, takže už mám s irskou literaturou dost zkušeností. A přesto stále žasnu nad tím, jak skvělé spisovatele tahle země rodí. A ještě víc mě udivuje, s jak precizními, dokonalými debuty irští autoři přicházejí.
Přitažlivost pádu mi, stejně jako vynikající překladatelce díla, paní Alici Hyrmanové McElveen, připomíná knihu Jasno lepo podstín zhyna od Sary Baume. Příroda, dějiny a rodina hrají v obou knihách zásadní roli a společnou mají i temnosvitnou lyriku. Slova vám lehce kloužou po jazyku i duši, ale v srdci vám zanechávají hluboké jizvy - ty, které bolí sladce, i ty, které vás trhají na kusy.
Všimli jste si, jak málo a zároveň jak moc se toho v knize děje Přitažlivost pádu v sobě ukrývá celé životy. Minulé, přítomné i budoucí.
Mimochodem, kolik otázek jste si během čtení položili, na kolik jste našli odpověď hned, na kolik později a na kolik z nich hledáte tu správnou ještě teď? Možná už navíc tušíte, že na některé nenajdete odpověď nikdy.
Ale to vůbec nevadí. Je dobře, když si knížka nechá nějaká tajemství jen pro sebe. Třeba vás to naláká, abyste ji po čase otevřeli znovu. Já to udělám docela určitě.
Předtím se ale, doufám, dočkám další autorovy knížky. Už se na ni opravdu moc těším!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)

19.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přitažlivost pádu v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených7x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst147x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

sebevražda irská literatura rodina

Autorovy knížky

2023  88%Přitažlivost pádu