Prstencový svět přehled

Prstencový svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403319/bmid_prstencovy-svet-kKG-403319.jpg 4 102 102

Prstenec série

1. díl >

Román ověnčený cenami Huga i Nebula se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kdy lidé už potkali ve vesmíru řadu inteligentních tvorů. Hlavního hrdinu Louise Wu kontaktuje v den jeho dvoustých narozenin Ness, příslušník civilizace "loutkařů". Vyprovokuje cestu k neznámému umělému tělesu, obrovskému tajemnému prstenci.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Ringworld , 1970


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prstencový svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Loutkáři při svém exodu ze Známého vesmíru objevili obrovské umělé těleso ve tvaru prstence a rozhodli se vyslat speciální expedici, aby ho prozkoumala. Výsadkový tým zde však namísto technologického zázraku nalezl barbarský svět, trosky a zkázu. Zřejmě nejznámější Nivenovo dílo, uváděné snad ve všech literárních encyklopediích, získalo v roce 1970 obě nejvyšší sci-fi ocenění - ceny Hugo i Nebulu a zařadilo se tak do zlaté síně slávy po bok nesmrtelných velikánů. Myslím, že si svá ocenění skutečně zasloužilo. Prstenec je napsán svižně, napínavě, se zajímavou zápletkou, tajemstvím i skvělým zakončením. Vlastně to jediné, proč jsem románu nepřiřkl plné hodnocení je fakt, že zatímco jsem očekával zkoumání geniálních strojních zařízení, umělých vesmírných habitatů, ohromujících technických vynálezů, tajných chodeb a ukrytých staveb, případně i záhad ukrývajících se stavitelů, dostal jsem dobrodružnou road movie světem trosek odtud tam a zase zpátky. Neseděla mi ani postava Teely Brownové, jejíž účinkování je sice originální, ale na můj vkus příliš frivolní. Myšlenka dítěte štěstěny mi prostě nezapadla do schématu Nivenova snažení a onen komediální prvek mi celou dobu jitřil pocit vnitřní spokojenosti.

Hakkon
30.01.2023 3 z 5

"Ringworld" je hard scifi ako remeň, je dobrá no nie excelentná, avšak knihu som si naozaj užil. Postavy tu boli zaujímavé, mimozemské rasy taktiež a v mnohom je tu naozaj cítiť čím sa vizuálne inšpirovali aj iné svety. Kniha samotná je ako matrioška a tajomstvá sa pomaly logicky odkrývajú, témy do seba zapadajú aj filozoficky a celé to vo finále dáva úplne zmysel. Niven vykreslil veľmi pekný a zaujímavý svet, do ktorého istotne ešte niekedy zavítam a táto kniha nie nadarmo cenená tak vysoko. Je to staple žánru, 6/10.


R47
20.01.2023 3 z 5

Mám z toho dost podobný pocit jako z Nivenova Integral Tree. Autor si vybere fantastické prostředí a hledá technické možnosti, jak by mohlo existovat a čím by mohlo překvapovat, ale pak do něj vsadí naprosto tuctový dobrodružný příběh s mizivou psychologií postav. Ale ano, je to ze 70. let, tj. půlstoletí stará space opera. A číst se to furt dá. Kzin občas baví hláškami, občas nudí. Škoda, nevyužitý potenciál. Přidal bych půl hvězdy za hvězdná semena a nápad s genetickým šlechtěním štěstí. Pokračování ale rád vynechám.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. týden)

26.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (3)

1971 - Locus Awards (Best Novel)
1971 - Hugo Award (Best Novel)
1970 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Prstencový svět v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených143x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech6x