Psí hvězdy přehled

Psí hvězdy
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223053/bmid_psi-hvezdy-DEh-223053.jpg 4 171 171

Poté co na světě vypukla ničivá epidemie chřipky, zemřelo téměř 90 % populace. Hig, který tuto katastrofu přežil, našel útočiště na malém letišti poblíž svého domu. Moc mu toho nezbylo, jen stará cessna, pes a vzpomínky. Společně se sousedem Bangleym, bláznem do zbraní a vyvinutých žen, se snaží přežít útoky zlodějů a rabovačů. Hig pravidelně kontroluje okolí letiště ze své cessny a jednoho dne zaslechne ve své vysílačce útržek hlášení. Od té doby na něj nemůže zapomenout. Přežili snad nedaleko něj obyčejní lidé, kteří ho nechtějí jen oloupit a zavraždit? Po určité události se rozhodne opustit Bangleyho i poslední zbytky existenčních jistot a odletět dané místo prozkoumat… Peteru Hellerovi se v Psích hvězdách podařilo umně zkombinovat prvky dystopie, dobrodružného románu i melancholickou, ne však přeslazenou notu. Kouzlo příběhu tkví také v stylistické neotřelosti a strohosti vyprávění, díky nimž příběh působí až mrazivě skutečně.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Dog Stars , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psí hvězdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

ludek.n
01.12.2022 4 z 5

Postapokalyptický příběh Petera Hellera představuje svět, který zdevastovala ničivá epidemie chřipky. Hrstka lidí, která se potácí v troskách měst, neuvažuje o vybudování nové civilizace nebo záchraně technických, kulturních či jakýchkoli jiných odkazů a znalostí, oni chtějí jen přežít. Rabování, násilnosti, boj o zdroje jsou na denním pořádku. Přátelé v nouzi High s Bangleym tomu všemu unikli a teď střeží svou leteckou základnu všemi dostupnými prostředky. Heller si pro svůj román vybral téma, které si přímo říká o drsné výrazové prostředky a bezbřehý pesimismus, opak je však pravdou. Přestože Psí hvězdy nejsou nikterak veselým vyprávěním, nejsou ani temnou a chmurnou postapokalyptickou vizí. Hlavní hrdina High dokonce nerad zabijí, a to ani ve chvílích, kdy je postaven před volbu „buď já, nebo oni“. Kůži mu tak velmi často zachraňuje jeho druh a přítel Bruce Bangley, jenž si naopak se střílením na živé terče vrásky nedělá. Heller se koneckonců ve všem tom zmaru a troskách pohybuje s nonšalancí křehké tanečnice, filozofií stoika a najde si dokonce i čas koukat po hvězdách. Právě díky těmto charakteristikám je Hellerovo dílko lehce čtivé, vzdušné a dalo by se říct, že i zamilovánihodné s několika silnými momenty.

Thousandeyes
24.07.2022 4 z 5

Nprosto svělé čtení! Nenápadná knížka, ovšem okamžitě si mne získala. Krásně vyprávěný děj, popisy zpracovány krásným jazykem, letadlo, pes, prázdno, smutek a hvězdy...
Nechápu ty stížnosti typu, nuda, nic se neděje, bla bla...
Tak si místo toho přečtěte Kotletu, ten má postapo akce dost... :)


Charmedka
23.07.2022 2 z 5

Kniha není nijak zvlášť akční, hodně se zaměřuje na vnitřní pocity hlavního hrdiny, častokrát působí až velmi melancholicky a dramaticky, což je možná i důvod, proč mi tolik příběh nesedl, asi jsem očekávala více napětí, akce a ne až takový pohled do hlavy.

Co mi dost vadilo a kvůli čemu jsem se i hodně ztrácela, v knize není označená přímá řeč, což je za mě průšvih. Než se tedy dozvíte, zda se jedná o dialog, nebo myšlenky, jste u konce věty či rovnou odstavce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Psí hvězdy v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených17x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst195x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie americká literatura epidemie pandemie postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Peter Heller
americká, 1959
2014  81%Psí hvězdy
2020  66%Řeka
2023  66%Průvodce