Purpurový ibišek přehled

Purpurový ibišek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447927/bmid_purpurovy-ibisek-DG0-447927.jpg 4 230 230

Patnáctiletá Kambili a její starší bratr Jaja žijí privilegovaným životem v nigerijském Enugu. Nic ale není tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Kambilina otce totiž okolí uctívá jako velkorysého člověka, zároveň je ale bigotně zbožný a doma se chová jako despota. V domě tak vládne ticho a tíživá atmosféra. Nigérie po vojenském puči upadá do chaosu, a tak sourozence pošlou k tetě na maloměsto. Teta Ifeoma učí na univerzitě, doma má police plné knih, voní to u ní muškátovým oříškem a kari a jejím domem se nese hlahol dětského smíchu. Když se Kambili s Jajou vrátí domů, napětí ještě vygraduje a vyústí ve zvrat, který všem změní život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Purple Hibiscus , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Purpurový ibišek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

Taťka Hraboš
01.02.2024 5 z 5

Náboženský fanatismus, rodičovská tyranie a domácí násilí. Tři v lidské historii téměř trvale přítomná zla – o to horší, pokud se setkají v jedné osobě, jak tomu bohužel nezřídka bývá. Adichie musela mít mezi blízkými příbuznými či přáteli podobný případ, jinak by totiž nedokázala tak plasticky popsat chování všech aktérů. Nejhorší na tom je (a v tom je kniha také hluboce pravdivá), že pokud tyran není psychopat, který jiné týrá pro vlastní potěšení, je to často svým způsobem milující rodič nebo manžel, kterého ovšem ovládá a zaslepuje vlastní nejistota a strach z vnějšího, nebezpečného světa, jímž pro něj může být i Bůh. A pak je třeba udělat cokoli, včetně těch nejhorších věcí, abychom nepřišli o Boží přízeň nebo si Boha dokonce nerozhněvali a před jeho nepřízní či hněvem ochránili i své nejbližší. Stejně tak je pravda, že zvláště týrané děti přes všechno to psychické, popřípadě i fyzické násilí své rodiče obvykle mají rády – protože často jiný model chování ani nemají možnost poznat a je to pro ně prostě normální ... I přes určitou chronologickou nepřehlednost je to na prvotinu velmi dobrá kniha.

Zorka
16.01.2024 4 z 5

Kniha s nádechem exotiky, která skrývá velmi závažná témata. Přestože to může působit, že téma je ryze nigerijské, není. Lidi, kteří žijí navenek privilegovaným životem a za zdmi jejich domu se dějí opravdu smutné věci, najdeme po celém světě. I u nás.


miskami19
11.01.2024 5 z 5

Autorka znova (nebo spíš poprvé) skvělé vystihla prostředí a mentalitu života v Nigérii. Je těžké si každodenní realitu a radosti tak daleko vzdálené našim představit. Líbí se mi jak vtáhne do děje a vytváří příběh, který je realistický a prostě chytne za srdce. Byla jsem docela zvědavá kam až nás dostane vzájemné zakoukání Kambili a kněze Amadiho. Za mě skvělá kniha, přesně jak bylo řečeno, možná i lepší než Amerikána. Autorka jen potvrzuje, že její knihy opravdu patří mezi bestsellery.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

22.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Purpurový ibišek v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených329x
ve Čtenářské výzvě177x
v Doporučených14x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst256x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech3x