Rabín v pátek zaspal přehled

Rabín v pátek zaspal https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60636/bmid_rabin-v-patek-zaspal-Lfa-60636.jpg 4 74 74

Detektivní román z prostředí maloměsta na severovýchodě Spojených států. Před židovskou synagógou je nalezena mrtvola mladé dívky a podezření padne i na rabína Davida Smalla. Rabín však svým myšlením, jednáním a svou přímou povahou, a aniž o to usiluje, přesvědčí vyšetřujícího detektiva o své nevině a nakonec je to právě on, kdo pomocí talmudu a z něho rozvíjeného počtu pravděpodobnosti celý případ rozřeší. Detektivka seznamuje s židovským myšlením a s životem různých společenských vrstev na americkém maloměstě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Friday the Rabbi Slept Late , 1964


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rabín v pátek zaspal. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

denib
02.11.2023 5 z 5

Žádný krvák, brutalita, vlastně ani žádné velké napětí :-) A přesto (nebo právě proto) je to výborná detektivka. Sice mě celkem brzy napadlo, kdo je vrah, jenže jsem na to při čtení zase zapomněla, takže to na konci bylo trochu překvapení :-) Moc se mi líbilo, jak je do děje vtipně a nenásilně zakomponované vysvětlení, jak to vlastně chodí v židovské komunitě a co je prací rabína. Bez moralizování nebo hodnocení, naopak s humorem. Vážně moc dobré čtení.

Nofar197
13.06.2023 4 z 5

Kdo zabil mladou chůvu Elišku Bleechovou? Má místo nálezu jejího těla nějakou spojitost s místní židovskou komunitou? To jsou otázky, na které musí najít odpověď vyšetřující detektiv. Neocenitelnou pomocníkem je mu mladý rabín David Small.
Tuto knihu jsem si kdysi vzala na svou první cestu do Svaté země a začala ji číst ještě v letadle. Rozjezd byl hodně pozvolný, ale pak už děj nabral to správné tempo. Jediné, co mi vadilo, byl překlad anglických jméno do češtiny, což je problém mnoha tehdy vydaných knih.


Saxofonista
08.04.2023 5 z 5

No, člověk se musí vrátit do 60. let, aby detektivka byla o intelektu, ne jen o zohavených mrtvolách (čau Larsi Keplere)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1965 - Edgar Allan Poe Awards (Best First Novel)


Kniha Rabín v pátek zaspal v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě47x
v Doporučených4x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Harry Kemelman
americká, 1908 - 1996
1969  79%Rabín v pátek zaspal
1995  86%V neděli zůstal rabín doma