Rambo I (První krev) přehled

Rambo I (První krev) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34263/bmid_rambo-i-prvni-krev-kir-34263.jpg 4 312 312

Rambo série

< 1. díl >

Rambo jakožto vietnamský válečný veterán se 6 měsíců po návratu do vlasti potuluje a následně se střetává s policejním šerifem Willem Teaslem, který se mu snaží vnutit svou vůli. Vznikne konflikt, který se záhy překlopí do osobní roviny, kdy oba muži touží po eliminaci toho druhého. V románu je dějová linie proložena retrospektivami z prostředí Vietnamu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Riosport-press
Originální název:

First Blood , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rambo I (První krev). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

Kortez
10.05.2024 5 z 5

Audiokniha.
Rambo ve filmové podobě se Sly Stallonem je můj oblíbený film a tak jsem zkusil i knižní předlohu. Musím říct, že Stalone jako Rambo je lidskejší a překvapilo mě v knize že knižní Rambo už na policejní stanici...ale to by byl spoiler, raději si to přečtěte sami.

Morana107
01.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha je vždycky lepší než film.
Tentokrát ne!

Pokud bych neznala film, byla bych s příběhem nejspíš spokojená. Je to skvělý základ, na kterém se dá stavět, ale masterpiece z něho udělal až Sly. Podle něj film nepřinášel vůbec žádné poslání a měl pravdu. Hlavní hrdina si tuhle válku s policií prostě vyprovokovat přeje, aby mohl zase bojovat, zůstává za ním kupa mrtvých a nakonec leží s prostřelenou hlavou i on sám. Napínavé? To ano. Pointa? Utekla.
Sly chtěl odstoupit od smlouvy, když zjistil, jaký bídný konec bude Rambo mít.
Zatlačilo se na režii a všechny ty lidi kolem, kteří nakonec souhlasili s úpravou děje.
Sly si nastudoval příběhy skutečných veteránů z Vietnamu a střípky jejich tragédie propůjčil své postavě.
Rambo je vržen do světa, kam už nepatří a kde ho nechtějí. Jen on, trauma a stesk po mrtvých kamarádech. Zkříží mu cestu Teasle a tentokrát Rambo není ten drzý provokatér, co si přál novou válku. Stává se obětí systému a krutosti tamější policie. Díky knize lze lépe pochopit Rambovo přehnané chování na policejní stanici. Tu změť panických myšlenek nám ve filmu ani skvělý Stallonův výkon nemůže prozradit. Náhle víme, jak ho děsila mokrá podlaha, ztísněný prostor, mříže, kolikrát denně ho ve Vietnamu mučili v podobné díře. A pak si přijdou strážníci s žiletkou, nůžkami a... to už je moc. Zkrat. Panika. Útěk.
A tady nastává zásadní odchylka. Filmový Rambo chtěl už jen klid, od všeho toho mučení a šikany, dostat se odtamtud rychle pryč, přerazí pár čelistí a nosních přepážek a je na svobodě. V knize popadne břitvu a rozpáře hned první oběť.
Rambo, kterého známe, ví, že má navrch, jenže jeho nepřátele to nevědí, vzdává se, než se všechno ještě zhorší, jenže víme, že policie tím pohrdne a chce jeho život.
Jeho krev tekla první!
Kniha žádný tak rozumný pohled nenabídne, Rambo si užívá vír boje a jeho hlava křičí jen... zabij, zabij, zabij!
A tak zabíjí, pokosí bezpáteřně všechny policisty až na Teasla, připomíná to trochu až počítačovou hru. Rambo v podání Slye nikoho úmyslně neusmrtí, pouze zraní, výhrůžka, jaký kousek je dělil od smrti, posloužila stejně dobře, jako kdyby se jich zbavil nadobro.
Avšak Teasla to nezastaví, jenže v knize má motiv lepší, pomstít se za své druhy. A hlavně dokázat, že on je lepší veterán. Oba přece byli vojáci.
Při konečném pokusném promítání vyplynulo riziko, že pokud Rambo zemře, mohlo by to zvýšit procento sebevražd u válečných navrátilců. Sly se zaangažoval, aby ho odvedl v poutech jeho velitel, který mu byl otcem, on odpouští a smiřuje se se světem.
Protože když by tomu tak nebylo, co pak? Jaké poslání by zůstávalo pro ty, co se vrátili z pekla a teď s tím museli žít? Že už v tomhle světě pro ně není místo? Že jediné řešení je smrt?

Ne, filmový Rambo jim dal NADĚJI!


Nemo78
18.12.2023 4 z 5

Nikdy jsem neviděl film, znovu jsem po letech přečetl knihu. Chtěl jsem vědět, jak ji budu vnímat s odstupem let.
Autor hodně sugestivně dokáže vnutit myšlenku, že Rambo je vlastně obět systému. A má pravdu. Popisuje, jak se z normálního kluka s ideály, vrátí z války lidská troska s traumaty hrdě označená VETERÁN.
Od začátku ve mně příběh evokoval kauzu bratří Mašínů. Lidí, kteří po tom, v čem žili a byli vychováni, získali pocit, že válka běží, každý je nepřítel, pokud se přímo nebo nepřímo postaví do cesty. Právo zabít pro obhajobu vlastních zájmů.
Z tohoto důvodu nemohu knize udělit plný počet hvězd. Po celou dobu je z toho trochu cítit pachuť obhajoby takových činů a obvinění společnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rambo I (První krev) v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených422x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených16x
v Knihotéce178x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x