Rebelka: Moje cesta za svobodou přehled

Rebelka: Moje cesta za svobodou
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492425/bmid_rebelka-moje-cesta-za-svobodou-jak--UsK-492425.jpg 4 47 47

Jak jsem uprchla ze Saúdské Arábie. Uteč, nebo zemřeš. Šokující svědectví ženy, která uprchla před islamistickým režimem i tyranskou rodinou. Země oplývající nejmodernějšími technologiemi. Ale také absolutní monarchie a teokratická diktatura. To je Saúdská Arábie. Rahaf Mohammed se v osmnácti letech vzepřela represivnímu systému, ve kterém životy mladých žen řídí jejich otcové a bratři. Když se rozhodla utéct, nebylo pro ni již cesty zpět – v případě neúspěchu by ji čekala jistá smrt. Mrazivé vyprávění o její cestě za svobodou odhaluje otřesný příběh každodenního útlaku, násilí a zneužívání.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , CPress
Originální název:

Rebel: My Escape from Saudi Arabia to Freedom , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rebelka: Moje cesta za svobodou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

ZuzanaZ83
14.03.2024 4 z 5

Brutální. Kniha nepopisuje fyzické násilí (téměř), autorka popisuje naprosto nepochopitelný přístup celé země k ženám. Rahaf byla a je rebelka. Ptala se proč? Byla "drzá". A utekla do Kanady.

Jste dívka, žena? Tak se zahalte, aby vás muži nenapadli. A když to udělají, je to vaše vina. Vyšetření u lékaře? Nesmíte mluvit s doktorem, říkáte před ním svému mužskému doprovodu, co vám je a ten to řekne lékaři. Jízda na kole vás připraví o panenství. Znásilněná žena je nečistá a musí zemřít, rukou svojí rodiny.

Ženy jsou věc, neviditelné, nedůležité. A kdo ty chlapy porodil?

mario.nette
05.03.2024 1 z 5

Snad nejhorší knížka s touto tématikou. Fakt mě to absolutně nebavilo. Vzdala jsem to v půlce, to se nedalo. Nuda, nuda a nesympatické postavy - všechny! Knihu jsem darovala dál, snad někoho "potěší".


Peggy2711
03.01.2024 4 z 5

Čekala jsem, že kniha bude o strastiplné cestě za svobodou, ale ta je popisována asi jen na 100 stránkách. Zbytek knihy je o životě Rahaf a vlastně většiny žen a dívek v Saudské Arábii. O přístupu k malým holčičkám až po dospělé ženy, o postavení mužů v této zemi a otřesných podmínkách pro ženy. Neustále jsem přemýšlela nad tím, co z těch dětí může vyrůst za osobnosti, když jedni (muži) jsou protěžování a mohou všechno a druzí (ženy) jsou utiskovány. Jaké pak mají sebevědomí, jak je pro muže potom snadné ubližovat a myslet si, že oni mohou všechno. Kniha rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení, já bych tyto muže potkávat v našem městě nechtěla.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)

15.05.2022


Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)

21.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rebelka: Moje cesta za svobodou v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených4x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

útěk muslimské ženy Saúdská Arábie ženy v islámu

Autorovy knížky

Rahaf Mohammed
saúdskoarabská, 2000
2022  86%Rebelka: Moje cesta za svobodou