Rok perel přehled

Rok perel
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299536/bmid_rok-perel-QaK-299536.jpg 3 136 136

Když v roce 2000 vyšel poprvé Rok perel, stala se z něj událost. Že třetí knihu Zuzany Brabcové provázely příznivé recenze, na to byla zvyklá již od své prvotiny. Ale Rok perel, to byl náhle zcela jiný případ. Nádech senzace, spojený s románovým lesbickým coming outem, vyvolal zvědavost i těch médií a čtenářů, kteří by jinak o autorku asi nezavadili. Lesbický vztah dodává románu dráždivý prvek čehosi, co v české literatuře do té doby nebylo přítomno, či přinejmenším ne tak otevřeně. Krom toho v něm jde o (medializovaný) příběh samotné autorky, která prošla podobnou zkušeností jako její hrdinka. Když Lucie potká mladou vyzývavou Magdu, její dosavadní život se hroutí v míře, jakou si předtím nedokázala představit a jež má paralelu v tak velkých postavách světové literatury, jakými byli Mannův profesor Unrat či Nabokovův Humbert Humbert. Coming out přitom není úlevou - po euforických okamžicích přichází kocovina a změna sexuální orientace sice zůstává daností, ale zároveň také novým břemenem ve vztahu k většině lidí, s nimiž byl spojen dosavadní Luciin život. Brabcová příběh staví téměř jako thriller s tajemstvím: postupně získává obrysy a tempo a graduje do dramatického finále…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rok perel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

Fidibus
14.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Ve skutečnosti zde dle mého není hlavním tématem homosexualita, ale uvědomění si, že hlavní hrdinka, ač vdaná a matka dospělé dcery, ještě od života něco čeká. Znovu se zamiluje, tentokrát do ženy. Bohužel se na vztahu stane závislou, zjistí, že od své mladé partnerky čekala vlastně víc, a skončí v léčebně.
Poslech jako rozhlasová četba na pokračování.

Čtenářka73
01.11.2023 2 z 5

Opět díky Českému rozhlasu jsem zabrousila do jiných vod než obvykle. Tentokrát jsem nebyla tak nadšená. Popisy sexuálních scén mě nepohoršují, ale příběh mě celkově nebavil a hlavní hrdince jsem moc nerozuměla.


jasminecka
01.11.2023 2 z 5

Cteno do ucha. Nevim, no. Asi to neni uplne muj zanr... Alespon ze ma autorka bryle, takze si ji muzu dat do ctenarske vyzvy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rok perel v seznamech

v Přečtených208x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených3x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x