Meč a kříž přehled
Jiří Kovařík
Rytířské bitvy a osudy série
1. díl >
Meč a kříž, první svazek čtyřdílného projektu Rytířské bitvy a osudy, je barvitým líčením válečnictví a rytířských zvyků období ranného středověku. Začnete bitvou u Hastingsu, ve šlépějích Bohemunda z Tarenta a Godefroie z Bouillonu dojdete k cíli první křížové výpravy, uvidíte křižáckou porážku u Hattínu i rytířský střet bitvy u Bouvines. Rytířskými mravy a zvyklostmi vás budou provázet „nejlepší rytíř na světě“ Guillaume le Maréchal a divoký trubadúr-válečník Bertrand de Born. (Knižní web)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč a kříž. Přihlašte se a napište ho.
Kniha faktu, která je velice čtivě napsána. Kéž by hodiny dějepisu vypadaly tímto způsobem. Těžko hledat nejlepší kapitolu, kniha jakoby postupně gradovala a jednotlivé příběhy se více či méně prolínaly.
První kniha ze série zaměřené na vojenskou historii středověku. Pan Kovařík píše velice čtivě a do knihy vybral docela zajímavé bitvy a osobnosti. Trochu mi jen vadí absence El Cida a první část o Rolandovi je zbytečně dlouhá. Nejlepší kapitoly knihy jsou životopisy Guillaume le Maréchal a Bohemunda z Tarenta. Čteno a hodnoceno druhé rozšířené vydání od Akcentu.
Ocenění knihy (1)
2008 -
Cena Miroslava Ivanova
(Dílo vydané během posledních tří let)
Kniha Meč a kříž v seznamech
středověk rytíři křižáci válečnictví trubadúři křížové výpravy
2005 | Meč a kříž |
2005 | Co v učebnicích dějepisu nebylo |
2011 | Válka Řeků s Peršany |
2006 | Rytířská krev |
2013 | Ludvík XIV. - Život, doba a války krále Slunce |
Barvitě popsané životopisy nejslavnějších a nejlepších rytířů doby. Nechybí ani vznik Anglie, kterou známe doteď, první a třetí křížová výprava, nebo rytířské turnaje. Jen škoda, že kapitola o Richardovi Lví Srdce byla poměrně krátká.